Бренд OLIZ та платформа UNITED24 випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами

Бренд OLIZ та платформа UNITED24 випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами Фото: OLIZ

Український бренд OLIZ та фандрейзингова платформа UNITED24 випустили благодійну колекцію шовкових хусток "Викрадене мистецтво". Мета колекції — розказати світові про культурні скарби, які вивезли та знищили російські окупанти.

Лише за перші місяці повномасштабного вторгнення у 2022 році росіяни вивезли колекції з 40 українських музеїв. Кожна хустка — помічник у культурній дипломатії, можливість розказати світові правду про втрачені українські скарби. Водночас кожна хустка — символ нашої віри, що одного дня справедливість візьме гору. Все викрадене повернеться додому. Все знищене буде відновлено, — зазначають у UNITED24.

Кожна хустка в колекції — історія викраденої або знищеної роботи українських митців. Про деякі з них ми розкажемо докладніше. 

Архип Куїнджі "Червоний захід"

На хустці зображена знаменита робота Архипа Куїнджі "Червоний захід", над якою художник працював у 1905 – 1908 роках. Куїнджі народився у Маріуполі та походив з давнього роду греків, які мешкали у Причорномор'ї ще з античних часів. Найвідоміші його роботи зображають українські пейзажі. Полотно, на якому червоніє захід сонця над Дніпром, вважають одним з останніх шедеврів художника.

В Україні випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами
Фото: OLIZ

Оригінал цієї картини знаходиться в нью-йоркському Музеї мистецтва Метрополітен, а от її ескіз зберігався в Маріупольському художньому музеї ім. Куїнджі. Навесні 2022 року внаслідок російського авіаудару музей був зруйнований, а понад 2 тис. робіт із нього викрадені. Серед них і безцінний ескіз, доля якого наразі невідома. 

В Україні випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами
Фото: OLIZ

Будинок-музей Поліни Райко

На хустці відтворено фрагмент розпису будинку української художниці Поліни Райко в Олешках на Херсонщині.

В Україні випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами
Фото: OLIZ

Поліна Райко — унікальна мисткиня, яка, не маючи художньої освіти, за шість років перетворила свій будинок на справжній витвір мистецтва. Тут на стінах ожили її сни — дивовижні тварини та казкові рослини неймовірної краси. Після смерті художниці її будинок в Олешках перетворили на музей.

6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС і велика вода підтопила будинок. Більшість розписів втрачені назавжди. А Олешки досі під окупацією.

В Україні випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами
Фото: OLIZ

Мозаїка "Святий Великомученик Димитрій Солунський"

На цій хустці — унікальна мозаїка. Невідомий майстер створив її на початку XII століття для Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря у самому серці Києві. Вона прикрашала храм майже тисячу років і пережила монголо-татарську навалу, землетруси й пожежі.

У 1937 році радянська влада знищила собор: його підірвали на очах у всього міста. Мозаїку демонтували та вивезли до Москви у 1938 році. Сьогодні вона перебуває у головному музеї росії — Третьяковській галереї.

В Україні випустили колекцію хусток із втраченими культурними скарбами
Фото: OLIZ

Унікальна колекція хусток благодійна. Куди підуть кошти?

Всі хустки з колекції вже доступні у продажу. Їхня вартість стартує від 1 тис. 300 гривень. Придбати їх можна на офіційному сайті OLIZ.

Кошти від продажу хусток будуть спрямовані на відновлення будинків у Київській області, якими опікується платформа UNITED24. Прямо зараз на Київщині відбудовують 18 багатоквартирних будинків. Понад 690 млн гривень вже зібрали, залишилося ще 28 млн гривень.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації