Будинок на Андріївському узвозі просять визнати об'єктом культурної спадщини

Будинок на Андріївському узвозі просять визнати об'єктом культурної спадщини Фото: Дмитро Перов

Прокуратура просить суд зобов'язати Департамент охорони культурної спадщини внести будинок на Андріївському узвозі, 26 до Переліку об'єктів культурної спадщини. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Зі зверненням до Київського окружного адміністративного суду виступила Подільська окружна прокуратура. Прокурори зазначили, що цей будинок входить до історико-культурного середовища Андріївського узвозу. Будинок мав декор, виконаний із жовтої київської цегли з елементами ренесансу. Через оригінальний архітектурний стиль будинок має культурну цінність.

Однак сьогодні доступ до нього обмежений, фасади закриті банером, будинок перебуває у вкрай занедбаному стані.

Попри наявні повноваження для виготовлення історичної довідки, проведення фотофіксації будівлі для подальшого розгляду питання про занесення її до Переліку об'єктів культурної спадщини за власною ініціативою,  Департамент охорони культурної  спадщини тривалий час бездіє, — сказали в прокуратурі.

  • Будинок на Андріївському узвозі, 26 був побудований у 1870-х роках на замовлення титулярного радника Всеволода Тарнавського.
  • Будинок двоповерховий, на високому підвальному поверсі мав декор виконаний з жовтої київської цегли з бароковими та ренесансними ремінісценціями.

Нагадаємо, що будинок на Андріївському узвозі, 26 намагалися розібрати у вересні 2023 року. Однак столичні активісти зупинили роботи й разом з інспекторами Департаменту територіального контролю міста Києва склали відповідні звернення до Нацполіції.

Це була вже друга спроба розібрати будинок Тарнавського. Першу вдалося зупинити у вересні 2022 року. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації