Чому на Пейзажній алеї прибрали скульптуру "Янгол на подушках" і що буде з іншими скульптурами

Чому на Пейзажній алеї прибрали скульптуру "Янгол на подушках" і що буде з іншими скульптурами Фото: Лілія Любецька

Минулого тижня скульптор Костянтин Скритуцький повідомив, що на Пейзажній алеї невідомі демонтували скульптуру його авторства "Янгол на подушках". При цьому, за словами скульптора, йому не змогли надати дозвільних документів від Департаменту охорони культурної спадщини.

"ТиКиїв" звернувся по коментар до директорки департаменту Марини Соловйової. За її словами, всі скульптури, розташовані на Пейзажній алеї, перебувають на балансі ГО "Андріївсько-пейзажна ініціатива" і не є об'єктами культурної спадщини.  

Департамент охорони культурної спадщини не надавав жодних дозволів на демонтаж скульптури "Янгол на подушках" і не повинен був давати. Цей об'єкт не є культурною спадщиною. І, до речі, до нас ніхто не звертався з цим питанням. Департамент займається об'єктами культурної спадщини, які є в реєстрі пам'яток, які є пам'ятками національного та місцевого значення. Скульптури на Пейзажній алеї до таких не відносяться, — пояснила Марина Соловйова.

Вона додала, що митцю за створення скульптур свого часу було виплачено гонорар.

Голова ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" Ірина Невмержицька у коментарі редакції "ТиКиїв" підтвердила, що скульптура "Янгол на подушках" була демонтована за їхньою ініціативою. Причина в тому, що скульптура перебувала в жахливому стані та реставрувати її не було можливим.

Янгола скульптор зняв шість років тому з цієї скульптури. Шість років його на цих подушках немає. Таких янголів на подушках на території Пейзажки всього п'ять. Костянтин Скритуцький отримав гроші на реставрацію цієї скульптури від члена нашої організації, але на місце янгола не повернув. Залишилися подушки обдерті, зі штирями, із залишками мозаїки, яка відпала... Оскільки янгола там немає дуже давно, говорити про те, що це повноцінна скульптура, язик ні в кого не повернеться, — пояснила Ірина Невмержицька.

0 / 0

За словами пані Невмержицької, кілька років тому розробили великий проєкт із реставрації мозаїчного парку, його кошторис тоді становив 5 млн грн. Під час зустрічей із меценатом автор скульптур наголосив, що первинна технологія їхнього виготовлення виявилася невдалою, тож реставрація не мала б сенсу — за деякий час мозаїка знову почала б відвалюватися.

Тому ГО "Андріївсько-пейзажна ініціатива" ухвалила рішення встановити на Пейзажній алеї нову скульптуру — "Янгол на Будиночку" — замість демонтованого "Янгола на подушках". 

Всі бачать, у якому стані ці мозаїчні скульптури перебувають. Там у всіх відпадає мозаїка. Тобто просто закупити відсутню мозаїку і її туди прикріпити — це як діряве відро наповнювати водою. Тому з огляду на те, що там уже немає ніякої скульптури янгола понад шість років, з огляду на те, що ці подушки самі по собі ніякої цінності не становлять, наша організація як балансоутримувач залучила дуже іменитого скульптора В'ячеслава Дідківського. З метою збереження історичного духу цієї території вирішили зробити іншу скульптуру. А залишки того, що там було, зберегти і відновити неможливо, — сказала Ірина Невмержицька.

Фото: facebook.com/skrytutskyy
Фото: facebook.com/skrytutskyy

Вона зазначила, що наразі всі скульптури на Пейзажній алеї перебувають у поганому стані та потребують реставрації або відновлення. Однак поки не ясно, чи вдасться найближчим часом знайти фінансування на проведення робіт.

Чи буде реставрація скульптур, залежить від фінансування, можливостей, технологій, адже кожен цей об'єкт унікальний, — сказала голова громадської організації.

Що стосується долі улюбленої всіма киянами скульптури "Маленький принц", вона також залишається невідомою. За словами Ірини Невмержицької, скульптура зникла кілька місяців тому. Як з'ясувалося пізніше, її демонтував сам автор — Костянтин Скритуцький.

Скульптура Маленького принца — це ще один наш біль. Бо Лисенка вкрали давно, ми подавали заяву в Шевченківське відділення поліції. Кілька місяців тому зник Маленький принц. Ми не знали, куди він подівся і зібралися писати заяву. У цей момент з'ясувалося, що Костянтин сам його демонтував. З нами він це питання не погоджував. Коли він його поверне на місце і чи планує це робити, я не знаю, — підсумувала Невмержицька.

Фото: planetofhotels.com

Читай також: "Welcome to Ukraine! Що цікавить туристів у воєнному Києві?

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації