Чому не діють графіки відключень світла та до чого готуватися найближчим часом

Чому не діють графіки відключень світла та до чого готуватися найближчим часом Фото: pixabay.com

Наразі графіки відключень електроенергії не діють на постійній основі, а українцям варто бути готовими до того, що світло можуть відключити в будь-який момент. Про це розповіли в компанії з постачання електроенергії YASNO.

За словами енергетиків, ситуація в енергосистемі залишається напруженою і нестабільною, періодично виникає дефіцит електроенергії. Це може бути зумовлено різними причинами — російськими обстрілами, стрибками споживання, погодними умовами. 

Зараз графіки відключень не діють на постійній основі, як це було взимку минулого року. Якщо в системі виникає дефіцит, диспетчер НЕК "Укренерго" дає розпорядження і лише тоді оператори системи розподілу застосовують відключення за графіком.

Але світло також може зникнути в разі, коли:

  • виник дефіцит в енергосистемі і потрібно терміново обмежити електропостачання (застосовуються екстрені відключення і графіки не діють);
  • сталася локальна аварія; 
  • є несправності внутрішньобудинкових мереж.

Як дізнатися причину вимкнення світла?

Для цього потрібно перевірити, чи застосовуються зараз стабілізаційні або екстрені відключення, чи вони взагалі відсутні. Поточний статус можна дізнатися на сайті YASNO, у мобільному застосунку YASNO Mobile або в чат-ботах у Viber і Telegram.

Якщо немає повідомлення, що діють екстрені чи стабілізаційні відключення, це означає, що світло зникло з іншої причини і не потрібно орієнтуватися на графіки. 

Якщо є повідомлення про застосування екстрених відключень — графіки не діють.

Якщо є повідомлення про застосування стабілізаційних відключень — шукайте свою адресу у графіку. 

Якщо стабілізаційні чи екстрені відключення не застосовуються, можливо, сталася аварія у мережі. Щоб дізнатися точну інформацію, зверніться до вашого оператора системи розподілу. У випадку, коли ви переконалися, що відключення не застосовуються, а оператор системи розподілу підтвердив відсутність аварії, причину зникнення світла слід шукати у внутрішньобудинкових мережах. Зверніться до управляючої компанії чи керівництва ОСББ, — порадили в YASNO.

Що робити, якщо вашої адреси немає в графіку?

Якщо вашої адреси немає в графіку вимкнення електроенергії, повідомте про це оператору системи розподілу, заповнивши форму за посиланням

У YASNO зазначили, що наразі енергетики не можуть давати чітких і тривалих прогнозів щодо відключень. Українцям радять стежити за повідомленнями "Укренерго". Також енергетики просять поставитися до ситуації з розумінням і планувати свої справи та побут з огляду на те, що світло може зникнути будь-якої миті.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що обмеження електропостачання в Україні можуть тривати до серпня-вересня.

Також ми розповідали, що потрібно зібрати кожному на випадок відключення світла та де в Києві знайти пункти незламності, щоб зарядити гаджети.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації