Чорнобильську зону планують перетворити на туристичний магніт для відвідувачів з усього світу

Чорнобильську зону планують перетворити на туристичний магніт для відвідувачів з усього світу Фото: Getty Images

Уряд України зробив перший крок для досягнення цілі перетворити Чорнобильську зону відчуження на територію безпечного відродження та розвитку. Для цього Кабмін схвалив законопроєкт, який вносить зміни до низки законів України щодо регулювання питань функціонування територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Документ закладає підґрунтя для того, щоб Зона відчуження стала:

  • українським туристичним магнітом для відвідувачів з усього світу. Лише за 5 довоєнних років Чорнобильську зону відвідало понад 250 тис. туристів. Після перемоги туристичний інтерес до України зростатиме, а з ним і кількість охочих побачити місця, що зазнали впливу мирного атому, а після цього — російської варварської окупації.
  • територією розвитку промислового потенціалу та залучення інвестицій. Наприклад, для будівництва об'єктів альтернативної енергетики чи високотехнологічних виробництв. Для цього документ запроваджує прозорі правила ведення  господарської діяльності в Зоні відчуження.
  • територією наукових відкриттів та збереження унікальних екосистем. Законопроєкт пропонує механізми фінансування заходів для розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, його протипожежного захисту та проведення наукових досліджень.

Отже, українська влада хоче відродити та розвивати Чорнобильську зону.

Десятки тисяч гектарів Зони відчуження можуть стати територією інновацій та екологічного лідерства. Ми маємо створити нову історію Чорнобильської зони відчуження. Територія пам'яті про страшні події 1986-го символізуватиме відродження, — наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Раніше "ТиКиїв" публікував розмову зі сталкером, який потрапив у Чорнобильську зону одразу як звідти втекли окупанти. Що він там побачив — читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації