Де українці читають новини та яких блогерів дивляться під час війни – дослідження

Де українці читають новини та яких блогерів дивляться під час війни – дослідження Фото: Unsplash

Аналітична компанія InMind на замовлення міжнародної організації Internews провела дослідження про довіру українців до медіа. За допомогою опитування вдалося з'ясувати, з яких джерел люди отримують інформацію під час війни.

Про результати дослідження повідомляє "ТиКиїв".

У 2023 році переважна більшість українців споживала новини із соціальних мереж — 76%. При цьому кожний третій із них використовував виключно соцмережі.

Близько 40% респондентів дізнаються новини з інтернет-сайтів, 30% — з телебачення.

Радіо та преса майже не виступають джерелом новин. Основним девайсом, за допомогою якого люди отримують новини є смартфон, а головним джерелом новин — телеграм-канали.

Телевізор — один з основних девайсів для споживання новин українцями старшого віку, хоча і в цій віковій категорії також спостерігається поступове збільшення споживання новин з телеграм-каналів. Респонденти середнього віку сприймають новини по телевізору ситуативно — під час сніданку, ввечері або на вихідні. Респонденти молодшого віку або не мають телевізора взагалі, або використовують його вкрай рідко.

Серед найпопулярніших телеканалів, з яких люди дізнаються новини: 1+1, ICTV та СТБ.

Національний телемарафон є джерелом інформації для респондентів середнього та старшого віку, у той час, як респонденти молодшого віку або не знають про нього, або не дивляться взагалі. Глядачі позитивно ставляться до телемарафону та довіряють йому з наступних причин: це офіційне джерело інформації, буває пряма трансляція з місця подій, інформація подається стисло та конкретно, до ефіру запрошуються різні експерти, є можливість отримувати новини 24/7, регулярно змінюються ведучі та ТБ-канали, новини уніфіковані та відсутній вплив власників каналів на висвітлювання подій.

0 / 0

Щодо впливу соцмереж, то 75% користувачів черпають інформацію зі сторінок блогерів і публічних осіб. Найпопулярніші серед них — Сергій Стерненко, Сергій Притула та Володимир Зеленський.

Щодо користування українців соцмережами вдалося зробити такі висновки:

  • телеграм є головним каналом отримання новин для респондентів. Його обирають завдяки оперативності новин, зручності у користуванні, великому вибору каналів, швидкості надання інформації. Він не завантажує пам'ять телефона, на відміну від вайбера, та задовольняє відразу дві функції — спілкування з близькими та отримання інформації;
  • фейсбук частіше використовують люди середнього та старшого віку для ситуативного спілкування з оточенням. Споживання новин відбувається у вигляді перегляду стрічки з репостами друзів і родичів, тому аудиторії складно диференціювати конкретних осіб, за якими слідкують. Респонденти молодшого віку мало використовують фейсбук через незручність інтерфейсу та додатку;
  • ютуб є заміною новин на ТБ, джерелом інформації від блогерів, експертів, лідерів думок та місцем перегляду розважального контенту: фільмів, програм, кліпів. Він користується популярністю завдяки великому вибору контенту, представленості багатьох точок зору, незаангажованості та нецензурованості джерел;
  • вайбер мало використовується для новин і все рідше обирається для спілкування через те, що займає пам'ять телефона, довго завантажується та погано працює. Також часто месенджер називають небезпечним;
  • інстаграм та тікток більше використовуються людьми молодшого та середнього віку для розважального контенту. Споживання новин в інстаграмі відбувається у вигляді відстежування постів інфлюенсерів та друзів, більшість з яких репостить резонансні новини та збори для військових. Тікток стає більш поширеним, у тому числі для споживання новин. Респондентів приваблює, що новинні ролики подаються в легкій та зрозумілій формі, відео короткі, але концентровані за змістом.

Раніше "ТиКиїв" писав про результати опитування серед українських стартаперів. Що цікавого вдалося дізнатися — читай тут.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації