До міжнародного списку найкращих дитячих книжок IBBY 2024 увійшли 3 українські видання

До міжнародного списку найкращих дитячих книжок IBBY 2024 увійшли 3 українські видання Фото: unsplash.com

Три українські книжки увійшли до Почесного списку найкращих дитячих книжок IBBY Honour List 2024 за версією Міжнародної ради з дитячої та підліткової книги (International Board on Books for Young People, IBBY).

Список, який формують раз на два роки, дає уявлення про різноманітні культурні, політичні та соціальні умови, в яких живуть і ростуть діти у різних країнах. До нього включають нещодавно видані твори письменників, ілюстраторів та перекладачів з усього світу. Ці видання є представниками найкращої дитячої літератури у своїх країнах.

У 2024 році до списку загалом увійшли 189 видань із 68 країн.

 

Які українські видання потрапили до списку

Українське видання книжки "Як знайти лева?" Рейчел Брайт з ілюстраціями Джима Філда у перекладі Ганни Яновської (видавництво "Ранок"). Це — віршована історія про впевненість у собі, самооцінку та сором'язливість. Головна героїня Мишка вирушає у подорож, щоб навчитися рикати, як Лев. Але, як виявилося, навіть найбільші, найсильніші тварини іноді лякаються.

Книжка "Врятувати Тараса Шевченка" Олександра Гавроша (видавництво "Фоліо"). Ця повість із серії "Музей пригод" розповідає про пригоди київських музейників у 1847 році. Туди вони відправляються, щоб, щоб урятувати Тараса Шевченка від десятирічного заслання у казахські степи.

Книжка "Там, де блукають сни", яку намалював і написав Ростислав Попський (видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"). Ця книжка від провідного українського ілюстратора запрошує малят від 2 до 102 у світ дитячих снів.

 

Зазначимо, що IBBY має офіційний статус у ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ. Організація зробила внесок у розробку принципів Конвенції про права дитини, ратифікованої ООН у 1990 році. За наполяганням IBBY, до резолюції включили заклик до виробництва і поширення дитячих книжок. Також організація започаткувала Міжнародний день дитячої книги, який відзначають з 1967 року в усьому світі.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що оформлення вітрин київського ЦУМу від стрітарт-художниць сестер Фельдман визнали найкращими на міжнародному конкурсі International Visual Competition 2024. 

Читай також: "У школах почав працювати освітній застосунок "Мрія": що в ньому є"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації