Експеримент з озеленення: у Києві висадять декоративні луки та частково відмовляться від косіння трави

Експеримент з озеленення: у Києві висадять декоративні луки та частково відмовляться від косіння трави Фото: unsplash.com

Цього року у Києві продовжать впроваджувати європейські практики захисту біорізноманіття. В межах експерименту з озеленення, який розпочали у 2023 році, висадять декоративні луки та не будуть скошувати траву на деяких ділянках.

Як розповів директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний, у кожному районі столиці вже визначили ділянки, на яких висадять декоративні луки та застосують підхід відмови від косіння.

Так, від косіння трави відмовляться на 39 локаціях столиці, а ще на 17-ти планують висадити суміші трав декоративних луків.

Ми отримали багато позитивних відгуків від киян, започаткувавши експеримент з відмовою від косіння та з висаджування луків на обраних ділянках. Ця практика чудово прижилася і не лише створює привабливі та естетичні ландшафти, але й сприяє збереженню біорізноманіття, — каже Олександр Возний.

Він зазначив, що такий підхід в озелененні має позитивний вплив на екологічну стійкість міста. 

У "Київзеленбуді" додали, що експеримент з відмовою від косіння трави продовжать переважно у міських парках, а декоративні луки висадять на транспортних розв'язках, розподільних смугах і ділянках уздовж доріг.

У КМДА додають, що декоративні луки та обмеження косіння трави є поширеною практикою в багатьох європейських столицях, серед яких — Лондон, Відень, Берлін тощо. Завдяки такому підходу комахи-запилювачі мають доступ до пилку та нектару, що сприяє розвитку біорізноманіття.

Нагадаємо, Київський міський Будинок природи спільно з КП УЗН  Оболонського району розпочинає екскурсії теплицями зелених господарств столиці. Гості дізнаються про етапи росту рослин та умови їх утримання, підходи до озеленення Києва, європейський досвід та вандалізм.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації