Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар": це вперше в історії України

Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар": це вперше в історії України Кадр з церемонії вручення премії "Оскар"

Документальна стрічка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримала премію американської кіноакадемії "Оскар" як найкращий повнометражний документальний фільм. Це — перший "Оскар" в історії незалежної України.

Церемонія нагородження відбулася в ніч з 10 на 11 березня за київський часом у театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі.

Під час своєї промови Мстислав Чернов заявив, що волів би обміняти свій "Оскар" на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну:

Це — честь для мене. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: "Краще б я ніколи не знімав цього фільму". Я волів би обміняти цю нагороду на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав усе визнання, щоб росія не вбивала десятки тисяч українців. Я б хотів, щоб вони звільнили всіх заручники, всіх солдатів, які захищають свої землі, всіх цивільних, які зараз перебувають в їхніх в'язницях. Але я не можу змінити історію. Не можу змінити минулого. Але ми всі, разом з вами, одними з найталановитіших людей у світі, можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя та ті, хто віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію. Дякую всім. Дякую Україні. Слава Україні!

Головним тріумфатором цьогорічного "Оскара" став фільм Крістофера Нолана  "Оппенгеймер". Він забрав сім нагород: за найкращий повнометражний фільм, найкращу режисуру, найкращого актора у головній ролі (Кілліан Мерфі), найкращу другорядну чоловічу роль (Роберт Дауні-молодший), а також за найкращий монтаж, найкращий звук та саундтрек.

Найкращою акторкою у головній ролі стала Емма Стоун ("Бідолашні створіння"), а "Оскар" за найкращу другорядну жіночу роль отримала Давайн Джой Рендольф ("Залишені").

Нагороду за найкращий оригінальний сценарій присудили стрічці "Анатомія падіння", а за оригінальний сценарій — "Американському чтиву".

Найкращим анімаційним фільмом визнали стрічку "Хлопчик і птах" Хаяо Міядзакі. Найкращим ігровим короткометражним фільмом "Чудову історію Генрі Шугара" Веса Андерсона.

"Оскар" за найкращі візуальні ефекти отримав японський фільм "Годзілла: Мінус один", а найкраща пісня до фільму — What Was I Made for зі стрічки "Барбі" у виконанні Біллі Айліш.

Нагадаємо, днями стали відомі лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року. Серед інших, нагороду отримали автори фільму "20 днів у Маріуполі" та Джамала за альбом Qirim.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Ремонт аварійного тунелю метро: у КМДА розповіли про складнощі та назвали нові строки відновлення руху - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

Ремонт аварійного тунелю метро: у КМДА розповіли про складнощі та назвали нові строки відновлення руху

Поминальні дні у Києві: які заходи безпеки та правила діятимуть на кладовищах - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

Поминальні дні у Києві: які заходи безпеки та правила діятимуть на кладовищах

В київському університеті виставили техніку Другої світової війни, що брала участь у важливих операціях - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

В київському університеті виставили техніку Другої світової війни, що брала участь у важливих операціях

Для найріднішої: ідеї подарунків до Дня матері - 412x412
Стильний

Євгенія Власенко

Для найріднішої: ідеї подарунків до Дня матері

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації