Фонд, що збирав кошти на відновлення "Охматдиту", відмовився віддавати гроші лікарні

Фонд, що збирав кошти на відновлення "Охматдиту", відмовився віддавати гроші лікарні Фото: facebook.com/ndslohmatdyt

Благодійний фонд "Охматдит — здорове дитинство", який збирав пожертви на відновлення дитячої лікарні, відмовився переказувати гроші на рахунок "Охматдиту". Про це повідомив генеральний директор лікарні Володимир Жовнір.

На рахунки фонду переказували кошти прості українці, бізнес та міжнародні партнери, щоб відбудувати дитячу лікарню, яка постраждала від російської ракетної атаки 8 липня. За словами Жовніра, за кілька діб фонд отримав рекордну суму грошей, і сумнівів, щодо того, що ці кошти підуть на відновлення "Охматдиту", не було. 

Проте, каже директор лікарні, після перших публічних скандалів комунікація з фондом почала погіршуватися. Зокрема, набула розголосу ситуація з тендерами на ремонтні та інші роботи, які згодом скасував МОЗ через завищену вартість.

А тепер стало відомо, що БФ "Охматдит — здорове дитинство" не планує переказувати кошти на рахунок лікарні "Охматдит". Йдеться про суму у 378 млн грн, які залишаються на рахунку фонду.

Жовнір заявив, що у лікарні "глибоко шоковані рішенням фонду". Він додав, що "Охматдит" розглядає ймовірність розірвання відносин із фондом через ці дії, які назвав "недобросовісними, а також імовірно шахрайськими".

Колектив НДСЛ "Охматдит" зробить все можливе, щоб встигнути відновити корпуси "Охматдиту" до того, як в Україну прийдуть дощі та морози, — заявив директор лікарні.

У БФ "Охматдит — здорове дитинство" підтвердили рішення залишити гроші на своєму рахунку. Там додали, що готові оплатити будь-яку нагальну потребу лікарні щодо медичного обладнання чи відновлення будівель. Проте кажуть, що не отримували від "Охматдит" звернень щодо таких потреб.

У фонді заявляють, що поліція та МОЗ чинять на них тиск та вимагають переказати кошти на казначейські рахунки лікарні.

Зокрема, МОЗ посилається на одну зі статей закону про благодійництво. Проте у фонді впевнені, що ця стаття "не передбачає правового механізму" перерахування зібраних коштів без конкретних підстав. Мовляв, якщо вони перекажуть ці гроші, то "грубо порушать законодавство".

Ми просимо надати правові підстави для перерахування коштів на казначейські рахунки без призначення. Оскільки зараз це може тягнути за собою кримінальну відповідальність, — йдеться в заяві фонду. 

До отримання роз'яснень фонд відмовляється переказувати гроші коштів на казначейські рахунки "Охматдиту". Проте згоден оплатити ремонт та закупівлю медичного обладнання для лікарні, якщо від неї буде відповідний офіційний запит та цільове призначення.

Нагадаємо, днями Міністерство охорони здоров'я затвердило перших вісьмох членів Ради з контролю відновлення пошкоджених будівель лікарні "Охматдит". 

Читай також: "Як отримати грошову компенсацію після ракетного обстрілу: власний досвід"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації