Як українські дослідники підкорюють Антарктику? На конкурсній основі!

Як українські дослідники підкорюють Антарктику? На конкурсній основі! Фото: uac.gov.ua

Щороку десятки українців подають заявки на участь у конкурсі, щоб стати учасниками антарктичної експедиції на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. І цього року в ювілейну 30-ту українську антарктичну експедицію захотіли відправитися 73 особи! Це рекордна кількість кандидатів. 

Це дещо менше, ніж торік, але перевищує показник 2022 року, коли заяв було найменше за всі роки відкритого конкурсу (з 2018-го).

0 / 0

Про це повідомили в ДУ "Національний антарктичний науковий центр". Далі на учасників та учасниць конкурсу очікують такі етапи: попередній добір за освітою та досвідом, подання повного пакета документів, фахові співбесіди, тестування психологом, медична комісія та навчальні збори. За підсумками відбору сформують команду зимівників та зимівниць — вчених за напрямами біології, метеорології та геофізики, сисадміна, системного механіка, дизеліста-електрика, лікаря, кухаря.

Докладно про конкурсний відбір в експедицію ми писали тут. 

Фото: uac.gov.ua

Наразі на станції "Академік Вернадський" працює 29-та Українська антарктична експедиція. До її складу входять 9 вчених, які проводять дослідження у сферах метеорології, геофізики, біології, та 5 учасників команди життєзабезпечення. Серед 14 членів експедиції 10 чоловіків та 4 жінки.

Українська антарктична станція "Академік Вернадський" розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови, координати — 65°15' пд.ш., 64°15' зх.д. До 1996 року на цьому місці була британська станція "Фарадей". 

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Головне призначення станції "Академік Вернадський" — проведення наукових досліджень на шостому континенті. Цим завданням підпорядкована вся життєдіяльність станції та Національного антарктичного наукового центру, який є національним оператором України в Антарктиці. Станція інтегрована в систему органічної взаємодії багатьох інституцій та закладів як в Україні, так і за її межами.

0 / 0

Сама станція є системою з власною інфраструктурою, яка забезпечує її функціонування протягом усього року. Цілий рік на станції працюють 12-14 полярників.

Українська антарктична станція, а також прибережні ділянки з розмаїтою живою природою (острів Пітерман, протока Лемайєр), пам'ятки ери героїчного відкриття Антарктики ("Хатина Ворді", Аргентинські острови) приваблюють сюди багатьох туристів.

Участь українських науковців в антарктичних експедиціях має давню історію. І сьогодні, попри всі труднощі, вони проводять на шостому континенті важливі дослідження та популяризують Антарктику.

Читай також: 9 геніальних речей, які винайшли у Києві  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації