Ілюстрації до творів Гоголя та пейзажі Парижа: у Києві відкриють виставку "Українці на Монмартрі"

Ілюстрації до творів Гоголя та пейзажі Парижа: у Києві відкриють виставку "Українці на Монмартрі" Картина Миколи Кричевського "Париж"

У Музеї української діаспори 15 лютого відкриється виставковий проєкт "Українці на Монмартрі", де представлять твори українських художників-емігрантів XX століття з кількох українських музеїв. 

Як розповідають організатори заходу, у 1920-1930-х роках Париж був центром європейського мистецтва, куди в пошуках творчої самореалізації приїздили художники з різних країн. У цей період у Парижі утворилась "Українська група" (Un Groupe Ukrainien), яка хоч і проіснувала недовго, але залишила яскравий творчий слід у культурно-мистецькому житті Європи. Українські художники стали частиною міжнародної спільноти, яка пізніше отримала назву "Паризька школа" (École de Paris).   

Мистці-емігранти часто селилися і працювали на Монпарнасі та Монмартрі з його затишними кав'ярнями, майстернями й студіями. Саме на Монмартрі, у галереї "Студія 28", у 1930 році відбулася одна з перших виставок художників "Української групи", — розповідає кураторка виставки Ганна Лексіна.

Проєкт "Українці на Монмартрі" презентує твори цих самих українських представників "Паризької школи". На виставці покажуть роботи Михайла Андрієнка, Миколи Глущенка, Олекси Грищенка, Миколи Кричевського, Софії Левицької, Василя Перебийноса та Василя Хмелюка, написані у 1920-1930-х роках.  

Зокрема, можна буде побачити пастельні краєвиди Парижа, пейзажі з життя Антверпена та Лондона, види Крита та Стамбула, акварельні пейзажі Ніцци тощо. 

Також вперше за багато років експонуватимуться ілюстрації до творів Миколи Гоголя: дереворити до "Вечорів на хуторі біля Диканьки" авторства Софії Левицької та рисунки Миколи Кричевського до французького видання "Тарас Бульба".  

Доповнять виставку архівні фото мистців та діяльності "Української групи". 

  • ДЕ? Музей української діаспори (вул. Князів Острозьких, 40Б)
  • КОЛИ? З 15 лютого до 19 травня
  • СКІЛЬКИ? Вхід на відкриття — вільний. Вартість квитка з 16 лютого — 100 грн. 

Нагадаємо, на території заповідника "Софія Київська" відкрили виставку витворів мистецтва, вивезених з Бахмута. На ній представлені барельєфи, вирізані на шкаралупах страусових яєць.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації