I'm Fine: українці представили десятитонну інсталяцію на фестивалі Burning Man 2024

I'm Fine: українці представили десятитонну інсталяцію на фестивалі Burning Man 2024 Фото: facebook.com/deynega

Медіапроєкт Ukrainian Witness презентував українську інсталяцію на всесвітньовідомому фестивалі сучасного мистецтва Burning Man 2024, що розпочався в пустелі Блек-Рок у США.

Інсталяція під назвою I'm Fine має 32 метри завдовжки, 7 — заввишки та важить понад 10 тонн. Її створив український художник Олексій Сай та засновник фонду "Повернись живим" і проєкту Ukrainian Witness Віталій Дейнега. 

"Як ти?" Кожен українець вже понад десять років відповідає на це питання по-своєму. За кожним I'm Fine (Я в порядку) — криється історія війни, — кажуть автори роботи. 

Українці представили інсталяцію на фестивалі Burning Man 2024
Фото: facebook.com/deynega

Інсталяцію створили з реальних артефактів війни, які зібрали на деокупованих територіях. Серед них — прострелені вуличні знаки, сонячні панелі, супутникові антени та розбиті паркани.

Українці представили інсталяцію на фестивалі Burning Man 2024
Фото: facebook.com/deynega

Мета роботи — показати світу руйнівні наслідки збройної агресії росії, через яку були знищені понад 2024 об'єкти культурної спадщини України. Зокрема — бібліотеки, театри та мистецькі освітні центри. 334 об'єкти були повністю зруйновані та вже не підлягають відновленню.

В Ukrainian Witness кажуть, що масштаби інсталяції дозволять іноземцям відчути всю глибину людських історій, які стоять за цими знаками.

Burning Man — щорічний фестиваль незалежного мистецтва, що проходить у пустелі Блек-Рок, що у штаті Невада, і який відвідують до 80 тисяч людей. За задумом організаторів, ця подія є масштабним мистецьким перфомансом й експериментом радикального самовираження. 

Фестиваль розпочинається в останній понеділок серпня та триває протягом восьми днів — до першого понеділка вересня, коли у США відзначають День праці.

Щороку подія має нову тему, до якої митці з усього світу готують свої інсталяції. Територія Burning Man вільна від грошей і продажів, тому про їжу, житло й інші потреби учасники дбають самі. Також багато хто створює собі чудернацькі костюми. 

Кульмінація фестивалю припадає на суботу після заходу сонця, коли спалюють величезну дерев'яну статую людини. А деякі митці також спалюють власні твори.

Нагадаємо, відомий французький митець Джеймс Коломіна створив у Києві нову скульптуру. Цього разу художник зобразив дівчину з соняшниками на постаменті демонтованого пам'ятника Миколі Щорсу.

Читай також: "Як пробігти ультрамарафон пустелею Невади на Burning Man: власний досвід"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації