Історичний корпус "Охматдиту" хочуть знести без висновку експертів: активісти виступають проти

Історичний корпус "Охматдиту" хочуть знести без висновку експертів: активісти виступають проти Фото: facebook.com/kyivspadshchyna

Історичний корпус дитячої лікарні "Охматдит", який сильно постраждав в результаті ракетного обстрілу 8 липня, планують знести. Проте столичні активісти виступають проти цього.

Під час пресконференції 12 липня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що деякі з корпусів, що постраждали під час обстрілу, не підлягають відновленню. Тому їх можуть знести, а на їхньому місці побудувати новий сучасний корпус.

Найбільше постраждав токсикологічний корпус № 3, зведений на початку XX століття міським підрядником Львом Гінзбургом за кошти відомих меценатів Терещенків. Проєктував будівлю відомий київський архітектор Володимир Ніколаєв. Спочатку в цьому корпусі розміщувалось хірургічне відділення лікарні для чорноробів та незаможних людей, а у 1929 році лікарню переформатували на "Охматдит".

Столичні активісти закликають врятувати історичний корпус, який є пам'яткою історії місцевого значення. Вони кажуть, що знести будівлю хочуть без висновку будівельної експертизи.

У ГО "Спадщина" зазначили, що попри жахливі наслідки ракетного удару більша частина корпусу № 3 все ж уціліла. Тож там пропонують відновити історичну будівлю, взявши за основу старі фотографії та креслення. 

Історичний корпус Охматдиту хочуть знести без висновку експертів
Історичний корпус "Охматдиту", архівне фото

На нашу думку, було б чудово відновити автентичний корпус за старими зображеннями та планами, а не зносити його. Ця будівля є пам'яткою історії місцевого значення, тож вимагає більш ніж прискіпливої та уважної експертизи, — закликали у "Спадщині".

Також за відновлення історичного корпусу "Охматдиту" виступив дослідник історії Києва Михайло Кальницький. Адже він є невіддільною частиною автентичної забудови колишньої лікарні для чорноробів.

Дуже сподіваюся, що нашими спільними зусиллями пам'ятка житиме й далі, отримавши найсучасніше медичне обладнання, — зазначив Кальницький.

А столичний активіст Дмитро Перов нагадав про торішній випадок у Львові, де російська ракета частково зруйнувала пам'ятку архітектури на вулиці Стрийській, 66.

Попри те, що через вибух були зруйновані або істотно пошкоджені 40 квартир, міська влада відновила пам'ятку. А очільник Львова Андрій Садовий зазначив, що збереження історичної пам'яті — "один із наших пріоритетів у цій війні".

Нагадаємо, вранці 8 липня російські війська завдали масований ракетний удар по Києву. В результаті обстрілу були зруйновані або пошкоджені корпуси дитячої лікарні "Охматдит" та інші будівлі у місті. 

У Кабміні пообіцяли, що держава повністю відбудує "Охматдит". На засіданні 9 липня уряд ухвалив рішення спрямувати 100 млн грн з резервного фонду держбюджету на першочергові відновлювальні роботи у лікарні. Ще кілька сотень мільйонів гривень на відбудову "Охматдиту" зібрали українці та бізнес.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації