Кияни можуть написати листи кримським політв'язням: як це зробити

Кияни можуть написати листи кримським політв'язням: як це зробити Фото: freepik

В Україні стартувала інформаційна кампанія "Листи до вільного Криму". Ця ініціатива покликана підтримати політв'язнів і вкотре нагадати суспільству про українських бранців.

Кампанія триватиме в Україні і за її межами до 19 травня. В цей період українці та громадяни інших держав зможуть надіслати листи підтримки кримським політв'язням, яких незаконно утримує росія.

За сприяння Представництва Президента України в АР Крим, Українського ПЕН та Центру прав людини ZMINA листи можна надіслати на:

  • поштову адресу: Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001;
  • email: [email protected].

Наразі в російських місцях несвободи перебувають 16 журналістів із Криму, зокрема й заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Чому важливо писати листи політв'язням?

Лист — це знак, який засвідчує, що про політв'язня пам'ятають, ним цікавляться та про нього дбають.

Це також сигнал і для адміністрації в'язниці. Для них це важливий меседж, що політв'язень перебуває в фокусі уваги громадськості. Отже, вони розумітимуть, що права людини не можна порушувати, бо про це одразу напишуть правозахисники та журналісти.

Що написати в листі?

  • Представся, розкажи про себе: де працюєш або навчаєшся, чим займаєшся у вільний час. Розкажи, чому вирішив написати цій людині. Якщо ти прочитав цікаві факти про політв'язня або у вас є якісь точки дотику — можеш почати з цих тем.
  • Не пиши анонімно. Якщо не хочеш вказувати справжнє ім'я, обери псевдонім. 
  • Став запитання. Це дасть людині можливість висловити свої думки, переживання, погляди чи висловлюватися з тих, чи інших питань. Багато політв'язнів — цікаві та освічені люди, їм точно є, що тобі розповісти.
  • Можна надсилати статті, розповіді, уривки з чиїхось мемуарів, навіть пости відомих людей, окрім тих, чиї дописи цензор точно не пропустить, наприклад, чинних українських політиків. Також приємно отримувати листівки, надіслані здалеку.
  • Пиши розбірливим почерком та чітким чорнилом на білому папері. Став дату написання та нумеруй листи (якщо їх кілька), це зорієнтує людину в хронології листування.

Якщо ти перебуваєш за межами України, можеш також надіслати політв'язням настільні ігри: шахи або шашки. Утім важливо, щоб вони були лише з пластику без магнітів. Карткові ігри та нарди російські тюремники не пропускають.

Які листи можуть не дійти до адресата?

Усі надіслані листи та зображення перевіряє цензор і потім передає адресату. Цензор зафарбує чи виріже небажану інформацію. Якщо йому щось не сподобається, він може взагалі не віддати листа, тому дотримуйся таких ключових правил:

  • пиши російською. Якщо цензор щось не зрозуміє, він не пропустить листа далі;
  • дотримуйся політичної нейтральності;
  • не пиши про кримінальну справу, деколи це може зашкодити;
  • не пиши те, що може скомпрометувати тебе чи адресата;
  • не використовуй шифри, незрозумілі символи та абревіатури;
  • не використовуй лайку, образи, еротичні чи порнографічні описи;
  • не закликай до втечі та інших протиправних дій навіть жартома, не пиши зневажливо про органи, які причетні до затримання та кримінальної справи. Це нашкодить насамперед тобі;
  • зрідка в деяких колоніях можуть не пропускати вірші та викреслювати прізвища.

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці відкрилася виставка про жіночий спротив у Криму. Що там можна побачити — читай у нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації