Кияни вимагають заборонити закривати Либідь та інші річки у колектори

Кияни вимагають заборонити закривати Либідь та інші річки у колектори Фото: facebook.com/krokugoru

У Києві зареєстрували петицію до міської влади, у ній вимагають заборонити закривати річки у колектори та звільнити ті річки, які колись сховали під землю.

Автор петиції, активіст Павло Шатохін, вважає, що нещодавнє рішення Київради стосовно річки Либідь суперечить принципу покращення якості життя у місті та не відповідає інтересам громади. Йдеться про детальний план території, згідно з яким Либідь мають сховати у колектор заради будівництва дороги.

За словами Шатохіна, якщо річку заженуть під землю, це матиме тільки негативні наслідки. Зокрема, зведе нанівець усі процеси з поступового розвитку території вздовж річища Либеді, які тривали останніми роками.

Крім того, закриття річки у колектор призведе до екологічних проблем на прилеглих територіях та неконтрольованих підтоплень. Стоки буде складніше очищувати, а асфальтування знизить водопроникність ґрунту, що сприятиме підтопленням та аваріям. А необдумане будівництво на території Либеді буде шкідливим для міста.

До того ж зараз у світі панує зворотна тенденція з вивільнення міських річок із колекторів під назвою Daylighting. 

Відповідно, зворотний рух (пакування річок під землю) стабільно веде до погіршення якості життя містян, — зазначає Шатохін.

Він послався на результати досліджень, які демонструють, що відкриті міські річки покращують ментальне здоров'я людей, стають осередками бізнесу, збільшують привабливість міста, створюють простір для відпочинку, заохочують людей до спорту та мають інші позитивні аспекти.

Також відкриті річки підтримують біорізноманіття міста. Наприклад, в екосистемі річки Либідь вже утворені стабільні популяції різноманітних птахів, риб та рослин.

Також автор петиції звернув увагу на культурне значення Либеді, яка є частиною тисячолітньої історичної спадщини Києва та перших поселень на його місці. Тому закриття річки під землю суперечить культурним та історичним цінностям міста.

Враховуючи усе це, Шатохін просить Київраду переглянути затверджений детальний план території та зберегти річище Либеді відкритим. Також він пропонує напрацювати стратегію з відновлення річки та перетворення її на безпечну і привабливу міську водойму.

Нагадаємо, раніше активісти ГО "Спадщина" вирішили оскаржити у прокуратурі рішення Київради щодо річки Либідь та забудови історичних пам'яток.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації