Київ — лідер за кількістю вакансій, а чи важко знайти роботу?

Київ — лідер за кількістю вакансій, а чи важко знайти роботу? Кадр із серіалу "Офіс"

Нещодавно бачила на власні очі резюме кандидатки, яка, маючи декілька років досвіду роботи юристкою, тепер подається на вакансію продавчині. І це в "найбагатшому на вакансії" Києві. Чому так?

Дійсно, на сайті work.ua з 97 тис. 253 вакансій загалом у столиці "мешкають" 27 тис. 300 вакансій, а на robota.ua з 92 тис. 342 актуальних вакансій саме київських аж 31 тис. 265.

Через велику кількість пропозицій здається, що роботи багато і всілякої. Та ще й грошовитої (за даними work.ua середня зарплатня в Києві вища, ніж в інших українських містах, і це багаторічний усталений тренд).

Кадр із серіалу "Офіс"

Звісно, якщо шукаєш роботу просту та не надто інтелектуальну (себто, яка не потребує спеціальної вищої освіти або попереднього досвіду на спеціальному обладнанні чи ПЗ), шансів працевлаштуватися, дійсно, багато. Продавці, робочі спеціальності, офіціанти або навіть віддалена робота. Наприклад, для продавців понад 2 тис. вакансій на кожному з великих сайтів. І можна обирати, що більше до вподоби, або ближче до дому, або, де графік зручніше. Ну, або де грошей платять більше. А платять взагалі в середньому 20 тис. гривень. Багато роботи для менеджерів з продажу. Активно шукають адміністраторів. Кухарі, касири та водії теж у пріоритеті в роботодавців — це дані з work.ua.

Але не тільки такими професіями можна починати трудовий шлях. Здавна і довго шукають працівників виробничі компанії. Хочеш роботу на всі часи — за слюсарями роботодавці ганяються "днем з вогнем" — на сайті robota.ua 1 тис. 180 пропозицій, і зарплатня теж нівроку — в середньому 21 тис. гривень. 538 вакансій для електриків, 552 — для механіків і 511 пропозицій для різноробочих — себто тих, хто готовий починати з простих функцій.

Якщо ж хочеться більш затишного робочого місця, можна починати з офіціантів або барист. До речі, цікавий тренд — наразі вакансій для барист втричі більше, ніж офіціантів — 367, а ще декілька років тому тренд був протилежний. Хоча зарплатня баристи — 16 тис. 500 гривень, а офіціанта — 20 тис. гривень в середньому (це загалом, з урахуванням чайових).

Якщо взагалі не хочеш виходити з дому, можна працювати віддалено — наразі роботодавці охоче підтримують такий формат співпраці. По Києву маємо 4 тис. пропозицій віддаленої роботи на robota.ua. Але… Якщо ти не менеджер з продажів, аби працювати віддалено, маєш бути або програмістом чи маркетологом, або вчителем англійської мови чи оператором кол-центру зі знанням, наприклад, угорської, або рекрутером чи копірайтером… Коротше, розумієш, "з вулиці" на таку роботу, без досвіду та навичок навряд чи візьмуть. Шанс є, але невеликий. Швидше візьмуть помічником барбера або асистентом перукаря… Але вже не віддалено.

Кадр із серіалу "Офіс"

Ще один важливий тренд — пошук роботи тими, хто отримав диплом і хоче працювати за фахом.

За результатами вступної кампанії в цьому році лідерами були філологи, юристи, менеджери, психологи та айтівці. Подивімося, скільки вакансій наразі для таких фахівців:

  • по юристах маємо 569 вакансій на robota.ua і 339 — на work.ua. Цифра наче непогана, але середня зарплатня (на work.ua) юриста — 20 000 грн, як у продавця або кур'єра;
  • філолог — 30 вакансій на ворку (і більшість з них — то перекладачі). Через це середня зарплатня у 25 тис. гривень не виглядає релевантною. На "роботі" пропозицій взагалі аж 4 штуки — і найбільш компетентній людині (літредактору-коректору) пропонують 10 – 20 тис. гривень. Коротше, думай…
  • по психологах картина трохи краща, ніж по філологах, але все одно — 50 вакансій на "роботі", 65 — на "ворку", та й початківцю довірять роботу хіба на держслужбі за "шалені" 10-12 тис. гривень. До прийнятних гонорарів на власній практиці доведеться напрацьовувати досвід ось у таких спартанських умовах;
  • по менеджерах — маємо 97 вакансій "директор підприємства" та середню зарплатню в 55 тис. гривень, але навряд хтось з роботодавців власноруч надасть управлінську посаду фахівцю 22 років без практичного досвіду й інших вмінь. В описі вакансій обов'язкова вимога — досвід від 2 чи 5 років тощо;
  • і по айтівцях. Судячи з огляду ринку праці на спеціалізованому сайті DOU, у вересні опубліковано 3 тис. 929 вакансій, а середня кількість відгуків — 31,8. На сайтах типу work.ua вакансій для програмістів у Києві аж 202. І хоча середня зарплатня, наприклад, програміста 1С складає 55 тис. гривень, обов'язковою вимогою є досвід від 2 років. Стосовно початківців, треба бути готовими до серйозної конкуренції за роботу, наприклад, як на Djinni — вакансія Junior Front-End Developer — 1605 відгуків.

Отже, як виглядає працевлаштування в Києві? Багато вакансій, які розподілені геть нерівномірно. Переважають пропозиції для продавців та менеджерів з продажів, де у мотивацію входить перемінна частина (бонуси, відсотки, премії). Висока середня ЗП, котру в більшості випадків треба заробити (це не окладова частина на 100%). І так, є можливість заробити "стотищ", але суто на відсотках — себто, саме заробити.

Кадр із серіалу "Офіс"

А ще… Вакансії по професіях, на яких навчається більшість, не входять до трійки лідерів. Але є варіанти підробітку у простіших, базових сферах. Тому робота є, її багато. Але не для тих, хто перебирає. Таке життя.

 

Авторка тексту: Тетяна Пашкіна

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації