"Київхліб" закрив майже усі автономні магазини без продавців: в чому причина

"Київхліб" закрив майже усі автономні магазини без продавців: в чому причина Фото: allretail.ua

"Київхліб" закрив п'ять із шести своїх автономних магазинів, у яких не було касирів та продавців. Чому так сталося, розповів Forbes CEO компанії Ярослав Федоренко.

У лютому цього року "Київхліб" відкрив на вулиці Симиренка у Святошинському районі свій перший магазин самообслуговування без персоналу. Магазин у такому форматі запустили через нестачу кадрів, адже через війну багато хто виїхав з України. За кілька місяців мережа автономних магазинів розширилась до шести.

Магазини працювали у форматі 24/7, а потрапити всередину можна було, відсканувавши банківську картку. Оплата товару здійснювалась також виключно карткою.

За словами Федоренка, спочатку компанія планувала встановити всередині вендерні автомати, але після прорахунків вирішили, що це не рентабельно. 

Тож замість цього на вхідні двері кіосків встановили систему входу за банківською карткою. Товар всередині розмістили по колу, поставили касу самообслуговування та камеру із системою розпізнавання обличчя. 

Однак ці заходи безпеки не лякали дрібних злодіїв. Їх не зупиняв навіть ризик того, що оператор може дистанційно заблокувати двері й викликати охорону. Тоді вирішили додати відеоконсьєржа біля каси розрахунку. 

Ми подумали: навіщо платити 5000 євро за купівлю каси самообслуговування, як у супермаркеті, якщо можна розробити власний софт, — каже Федоренко.

Також в систему додали "Картку киянина", адже столичним пільговикам компанія продає хліб зі знижкою.

Однак проблем додали масові відключення світла, які розпочались у травні. При вимкненні електроенергії двері не зачинялись, а камери переставали працювати. Проблему з дверима вирішили, але залишились інші. 

Якщо в магазині є продавець, то він включив ліхтарик, записує продажі на папірець, потім все пробиває по касі, а тут точка просто не працює. Для потенційних покупців незрозуміло, чи йти туди, чи не йти, вона буде працювати, чи не буде, — каже Федоренко.

Зараз, станом на жовтень 2024 року, залишився працювати лише один автономний магазин "Київхлібу". Проєкт фактично поставили на паузу.

За словами Федоренка, такий формат є ефективним лише без відключень світла та, в ідеалі, без комендантської години. До того ж автономні кіоски показали менший виторг, ніж звичайні. Водночас у такому форматі немає основної витрати — зарплати продавця.

CEO "Київхлібу" додав, що усі напрацювання щодо автономних магазинів зберегли. У березні 2025 року стане зрозуміло, чи продовжить Київ жити далі без відключень світла, і чи буде шанс повернути цей формат до роботи.

Нагадаємо, магазин "Всі. Свої" прикрасив свої вітрини творами локальних художників. Ця мистецька колаборація спрямована на підтримку та розвиток нашої культурної самоідентифікації. 

Читай також: "У столиці відкрилася триповерхова книгарня: що там є"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації