Київрада підтримала петицію про повернення статусу пам'ятки будинку Замкова, але не повністю

Київрада підтримала петицію про повернення статусу пам'ятки будинку Замкова, але не повністю Фото: facebook.com/AmiDPerov

Київська влада частково підтримала петицію про повернення статусу пам'ятки історії будинку Замкова на вулиці Івана Франка, 26. Про це йдеться у відповіді на звернення столичного голови Віталія Кличка.

У відповіді зазначається, що повернути будинку Замкова статус пам'ятки історії неможливо, оскільки він ніколи не мав такого статусу. Мало того, у 2007 році Мінкульт відмовив будівлі у наданні статусу через її невідповідність критеріям для занесення до держреєстру нерухомих пам'яток України.

Водночас Київрада підтримала опрацювання історичної довідки та фотофіксацію будівлі Департаментом культурної спадщини. Це потрібно для того, аби ухвалити рішення щодо занесення будинку до переліку об'єктів культурної спадщини.

Зазначається, що надана ГО "Мапа Реновації" історична довідка містить ряд недоліків і "потребує доопрацювання в частині визначення автентичності, цінності, року спорудження тощо". Також є сумніви стосовно інформації про проживання у цьому будинку родини радянського науковця Отто Шмідта.

В енциклопедичному виданні "Звід пам'яток історії та культури України" наведено дані, що родина проживала у садибі, що включає у себе два будинки. Достовірність викладеної у довідці інформації архівними дослідженнями не підтверджена, — йдеться у відповіді.

Також там зазначено, що постать самого Шмідта потрібно додатково оцінити, оскільки він був відомим діячем часів радянського союзу.

Автор петиції активіст Дмитро Перов відреагував на відповідь Кличка та зазначив, що саме на Департамент охорони культурної спадщини КМДА покладено обов'язок з розробки відповідної облікової документації для надання статусу пам'ятки.

Напередодні Перов також повідомив, що Мінкульт погодив надбудову на Будинку Замкова, яку почали зводити минулого року. У відповідному листі з роз'ясненнями йдеться, що обмеження щодо висотності та характеру забудови, визначені законом про охорону культурної спадщини, діють лише до затвердження відповідної науково-проєктної документації.

На думку активіста, Мінкульт "просто дав відписку, щоб не виконувати свої повноваження".

Нагадаємо, столична влада планує розмістити у Гостинному дворі музей історії Києва у випадку, якщо пам'ятку передадуть громаді міста. А у будинку Сікорського хочуть створити музей повітроплавання.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації