Київські митники врятували трипільську вазу віком близько 7000 років

Київські митники врятували трипільську вазу віком близько 7000 років Усі фото: Київська митниця

Столичні митники не дали незаконно вивезти за кордон стародавню вазу Кукутень-Трипільської культури доби енеоліту. Про це повідомляє пресслужба Київської митниці.

Цінність намагалася відправити до Швеції мешканка Київщини — у супровідних документах вона зазначила, що в посилці лежать одяг та подарунок. Однак під час митного контролю з'ясувалося, що замість речей там лежить керамічний виріб, причому явно старовинним.

Знахідку відправили на експертизу до Національного музею історії України, де визначили, що це — розмальована посудина на піддоні, характерна для культурної спільності Кукутень-Трипілля доби енеоліту.

0 / 0

На думку фахівців, ваза була виготовлена приблизно в середині V тисячоліття до нашої ери. А її форма та розпис характерні для кераміки з поселень в долині Дністра. Зверху на ній зображений складний сюжет у вигляді стилізованих змій, а знизу — півовальні дуги.

У митниці зазначили, що ваза була склеєна з кількох керамічних фрагментів, проте, попри таке сучасне втручання, вона є предметом археології та має культурну цінність.

За законом, для вивезення культурних цінностей з України потрібні дозвільні документи, яким митникам не надали. Тож вазу вилучили, а стосовно відправниці склали протокол про порушення митних правил.

Нагадаємо, у травні Київська митниця не дала незаконно вивезти за межі України доісторичні скам'янілості віком 145-149 млн років. У посилці, що прямувала в Канаду, знайшли рештки 52 амонітів та інших прадавніх істот.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації