Комісія Київради підтримала петицію проти створення нових муралів: що далі

Комісія Київради підтримала петицію проти створення нових муралів: що далі Фото: instagram.com/donttakefake

Постійна комісія Київради з питань культурної спадщини підтримала петицію проти хаотичного створення нових муралів у столиці. Про це повідомляє громадська організація "Цегла".

Петицію до влади Києва створили у вересні цього року, і менше ніж за місяць вона набрала необхідні для розгляду 6000 голосів. 

У зверненні зазначають, що рішення щодо створення нових стінописів зазвичай приймають представники районних адміністрацій без консультацій, не питаючи думки киян та експертів. Часто мурали створюють навіть без згоди співвласників будинків. 

Особливе обурення викликає нанесення муралів на стінах будинків з охоронним статусом без попереднього погодження з Департаментом охорони культурної спадщини, — йдеться у тексті петиції.

Щоб виправити ситуацію, авторка петиції запропонувала заборонити створення нових стінописів на фасадах столичних будівель до впровадження відкритого механізму їх погодження і розробити цей самий механізм із залученням експертів і громади. Зокрема, створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволили киянам висловлювати свої думки щодо муралів.

Петицію одноголосно підтримали всі члени комісії з питань культурної спадщини. Тепер її мають розглянути й інші профільні комісії, а після — Київрада.

Нагадаємо, мистецтвознавці, архітектори та інші фахівці збирають підписи під відкритим листом проти створення муралу на корпусі №9 КПІ. Раніше проти нього також виступили студенти вишу.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації