Компенсації за зруйноване житло: хто може отримати?

Компенсації за зруйноване житло: хто може отримати? Фото: texty suspilne.media

У Верховній Раді проголосували за законопроєкт  щодо створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Він пояснив, що компенсацію надаватимуть тільки за житло, зруйноване або пошкоджене з 24 лютого 2022 року. 

ДСНС України
Фото: ДСНС України

Закон не поширюватиметься на об'єкти, що на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території. Також право на компенсацію матимуть тільки фізичні особи – громадяни України, які є власниками майна. 

Не зможуть отримати компенсації особи із санкційних списків, особи із судимістю за злочини проти основ національної безпеки та їхні спадкоємці. 

Компенсувати втрачене майно грошима не будуть, пропонують тільки відновлення через будівельні роботи або надання будівельних матеріалів для них. 

Зруйновані будинки
Фото: ДСНС України

Власники знищених квартир та інших житлових приміщень отримають житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

У власників приватних будинків буде вибір: отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Зруйновані будинки
Фото: ДСНС України

Граничний розмір компенсації – і грошової, і у вигляді житлового сертифіката – відсутній, як і обмеження щодо місця розташування, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат.

Використати сертифікат можна буде протягом п'яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом п'яти років, окрім успадкування, заборонено. 

Якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації будуть сплачувати отримувачу лише за рахунок грошових коштів, отриманих від рф для відшкодування збитків.

Що робити? аби отримати компенсацію? 

Треба подати заяву в орган місцевої влади чи в застосунку "Дія". Заяву можна подати під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення.

До заяви необхідно буде додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації до або після знищення майна.

Розглядати заяви та ухвалювати рішення про надання або відмову в наданні компенсації за знищене майно буде Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації. Такі комісії створюватимуться виконавчими органами місцевих рад, військовими або військово-цивільними адміністраціями населених пунктів.

Джерелами фінансування компенсації за пошкоджене та знищене майно будуть:

  • кошти державного та місцевих бюджетів; 
  • кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів; 
  • міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога; 
  • репарації або інші стягнення з російської федерації; 
  • інші джерела, не заборонені законодавством України, в тому числі місцеві фонди, створені з метою надання компенсації та відновлення пошкоджених/знищених (зруйнованих) об'єктів нерухомого майна. 
Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації