Цінності з "Межигір’я" та "Сухолуччя" передадуть пограбованим росіянами музеям

Цінності з "Межигір’я" та "Сухолуччя" передадуть пограбованим росіянами музеям Фото: uk.wikipedia

Вищий антикорупційний суд передав історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції "Межигір'я" та мисливського будинку "Сухолуччя" у власність держави. Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.  

Межигір'я
Фото: igotoworld
Межигір'я
Фото: igotoworld

Міністерство культури та інформаційної політики назначено органом, який відповідатиме за вилучені культурні цінності – 537 предметів. Майже всі вони становлять високу культурну та мистецьку цінність.

Межигір'я
Фото: igotoworld

Вилучені культурні цінності мають належати всім українцям. Збереження цих предметів для суспільства, їх вивчення й публічне представлення – абсолютний пріоритет нашої національної музейної політики, – сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. 

Наразі всі цінні предмети зберігаються в Національному художньому музеї України. Далі МКІП має ухвалити рішення про передавання цінностей для постійного зберігання у конкретних закладах. Олександр Ткаченко повідомив, що об'єкти планують передати музеям, що зазнали руйнувань внаслідок російської агресії, та тих, які пограбували росіяни.

Серед вилучених цінностей:  

  • картини видатних художників: "Вид Феодосії в місячну ніч" І. К. Айвазовського,  "Вид на долину Аніо біля Тіволі" К. Моргенштерна та інші; 
  • книги: "Апостол" ("Діяння і послання святих апостолів"), видана першодрукарем І. Федоровим в 1574 році у Львові.
  • ікони: "Богоматір Скоропослушниця", написана на початку 19 століття в м. Афон; "Воскресіння Христове зі святами" (кінець 19 століття); "Богородиця Казанська" (19 століття); "Христос Вседержитель" (кінець 19 – початок 20 століття); "Трійця Старозаповітна", виконана в майстерні Києво-Печерської Лаври (кінець18 – поч. 19 століття);
  • вази, дерев'яні скульптури, годинник підлоговий у стилі Людовіка ХV, виготовлений в 1765 році у Франції; монета із зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками зі штучного каменю; пам'ятна медаль "Образ Казанської Богоматері"; набір пам'ятних медалей "В пам'ять 200-річчя перемоги у війні 1812 року"; мощовик з мощами Святого Віктора, 61 листок "Спеціальної карти європейської росії" (нинішні території сучасних Донецької, Луганської, Харківської областей) автора І. А. Стрельбицького, виконаний в 1921 році в росії; горщик періоду трипільської культури.
Вимкнути перевіркуПреміум порадиВимкнути перевіркуПреміум порадиВимкнути перевіркуПреміум поради Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації