Лікарям заборонили призначати ліки під впливом фінансових стимулів: деталі

Лікарям заборонили призначати ліки під впливом фінансових стимулів: деталі Фото: unsplash.com

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який забороняє лікарям, фармацевтам та фахівцям із реабілітації призначати певні ліки, якщо вони в цьому фінансово зацікавлені.

Документ є частиною Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки. Він забороняє медпрацівникам призначати ліки, медвироби чи допоміжні засоби для реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів.

Йдеться про таке:

  • отримання сувенірної та брендованої продукції;
  • премії, бонуси, подарунки;
  • повернення частини коштів за призначення;
  • участь в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення.

Фармацевти зобов'язані на вимогу споживачів надавати їм правдиву інформацію про наявні аналоги ліків, не приховуючи інформацію про дешевші варіанти.

А лікарям також заборонено виписувати ліки на бланках із рекламною інформацією чи таких, що сприяють контролю частоти призначення.

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, пацієнтів вмовляють платити за "кращі" ліки, навіть коли вони отримують безплатні медпослуги в межах державних програм із реабілітації. Так, останнє дослідження USAID показало, що 17% неформальних платежів від пацієнтів у лікарнях стосувались "умовно кращого" засобу реабілітації порівняно з тим, що надає держава.

Це якраз і є той наслідок недобросовісної промоції, яка ґрунтується виключно на чиємусь фінансовому інтересі, і яку зупиняє прийняття цього законопроєкту, — зазначив голова МОЗ.

Нагадаємо, в Україні стартувала кампанія з підтримки жінок, які годують грудьми. В її межах в органах державної влади та у публічних місцях з'явилися таблички про грудне вигодовування "Годувати грудьми можна всюди і тут".

Читай також: "В Україні набув чинності закон про медичний канабіс: як він працюватиме"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації