Місце однієї з вирішальних битв за Київ визнали національною пам'яткою

Місце однієї з вирішальних битв за Київ визнали національною пам'яткою Фото: koda.gov.ua

Кабмін вніс до Держреєстру пам'яток національного значення об'єкт культурної спадщини "Поле бою: Битва за Мощун". Про це повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Він нагадав, що понад два роки тому битва за село Мощун Гостомельської громади стала однією з вирішальних для оборони Києва. Під час запеклих боїв, що тут точилися, російські окупанти нещадно обстрілювали позиції українських захисників та саме село. В результаті були знищені понад 80% будинків Мощуна. 

Попри сили ворога, що переважали, українські захисники відстояли позиції. Ціна висока — 98 загиблих захисників та захисниць, — Руслан Кравченко.

Мощун також є однією з локацій Київщини, що входять до маршруту проєкту "Київщина. Місця пам'яті", присвяченого локаціям, де російські окупанти скоювали воєнні злочини навесні 2022 року.

За словами очільника КОВА, цей масштабний соціальний проєкт запустили, щоб ніколи не забувати про страшні події початку російської агресії. Загалом до нього включили дев'ять локацій в Ірпені, Бучі, Гостомелі та Бородянці.

На локаціях є інформаційні стели, AR-дзеркала, сенсорні інформаційні термінали, вказівники та таблички з QR-кодами. Всі вони ведуть на сайт проєкту з доповненою реальністю. 

Проїхати всім маршрутом можна самостійно або ж у супроводі кваліфікованих гідів. Інформаційні тури вже стартували. 

Нагадаємо, у сквері Миру на Либідській площі відкрили Меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Раніше на цьому місці протягом пів століття стояв пам'ятник чекістам, який демонтували кілька років тому. 

Читай також: "У Києві відкрили пам'ятник Олександру Довженку: він простояв у гаражі 16 років"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації