Модерністські мозаїки та панно Києва почали вносити до Держреєстру, щоб уберегти від знищення

Модерністські мозаїки та панно Києва почали вносити до Держреєстру, щоб уберегти від знищення Фото: 34travel.me

Київські мозаїки, керамічні панно, вітражі та живопис доби модернізму почали вивчати та вносити до Держреєстру об'єктів культурної спадщини. Про це повідомили у Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Там розповіли, що у столиці збереглося чимало творів монументального мистецтва 1950-80-х років, але зараз вони перебувають у поганому стані через невідповідне використання та занедбаність. Також ці витвори мистецтва перебувають під загрозою знищення через утеплення стін або несумлінні ремонти. До того ж вони часто не мають пам'яткоохоронного статусу.

Щоб уберегти ці витвори, їх почали вивчати й включати до переліку виявлених об'єктів культурної спадщини та Держреєстру нерухомих пам'яток.

Зокрема до переліку культурної спадщини вже внесли:

  • Мозаїчне панно на ресторані "Вітряк" (пр-т Глушкова, 1), створене художниками Віктором Зарецьким, Аллою Горською і Борисом Плаксієм.
Панно на ресторані "Вітряк"
Панно на ресторані "Вітряк". Фото: wikipedia.org
  • Мозаїчне панно "Квітучі сади" або "Україна молода" на фасаді нежитлового будинку (бульв. Дарницький, 23) художника-монументаліста Федора Тетянича. Його вже занесли до Держреєстру як пам'ятку місцевого значення.  
Панно "Квітучі сади"
Панн "Квітучі сади" ("Україна молода"). Фото: archive-uu.com
  • Панно "Наука" на стіні корпусу №18 факультету інформатики та обчислювальної техніки КПІ (вул. Політехнічна, 41), теж авторства Федора Тетянича.
Панно "Наука" КПІ
Панно "Наука" на 18 корпусі КПІ. Фото: kpi.ua
  • Ансамбль мозаїчних панно на торцях житлових будинків по Берестейському проспекту,17-27, створений у 1967-1979 роках.
0 / 0

Нагадаємо, раритетну вивіску "Мисливець" поряд з Львівською площею вирішили не реставрувати до кінця війни. Зібрані на неї гроші підуть на інший проєкт. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації