На бієнале у Лондоні виставили вікна для відновлення українських будинків

На бієнале у Лондоні виставили вікна для відновлення українських будинків Фото: Taran Wilkhu

Цього року на Лондонській бієнале дизайну відзначили  головним призом польський павільйон за інсталяцію "Поетика необхідності". Інсталяція складається з вікон, що призначені для українських будинків, пошкоджених внаслідок російських обстрілів. Про це пишуть в Dezeen.

Вікна для України
Фото: Taran Wilkhu

Всього в межах інсталяції Лондонської бієнале дизайну представлено 30 вікон, готових до транспортування в Україну після завершення виставки.

Вікна для України
Фото: Taran Wilkhu

Вікна належать до Фонду BRDA, який загалом налічує 12 тисяч вікон, що були пожертвувані польськими домогосподарствами та підприємствами. 

Український архітектор та один із організаторів проєкту Петро Владіміров розповів виданню Dezeen, що саме вікна — важливий ресурс. Адже під час ракетних обстрілів вони масово руйнуються. Він додав, що водночас вікна в Україні наразі у дефіциті, оскільки значна частина скла в Україну надходила з росії.

85% скла надходило з росії, тому технічно зараз ми не можемо виробляти вікна в Україні, — зазначив Петро Владіміров.

Фонд BRDA у співпраці з архітектурними бюро Польщі розробили посібник із дев'яти різних рішень щодо того, як пожертвувані вікна можна інтегрувати в пошкоджені будівлі незалежно від їхнього розміру та форми. До прикладу, вікно, що більше заввишки, ніж утворений отвір, можна поставити під кутом, обшивши МДФ-панелями, аби герметизувати щілини.

Вікна для України
Фото: Taran Wilkhu

Виставку вікон будуть експонувати на Лондонській бієнале дизайну, що проходитиме в лондонському Сомерсет-хаусі в Мельбурні з 1 по 25 червня 2023 року. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації