На Хрещатику дозволили звести 10-поверховий готель із підземним паркінгом

На Хрещатику дозволили звести 10-поверховий готель із підземним паркінгом Одна з візуалізацій готелю "Столичний". Зображення: KAN Development

Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) видала дозвіл на будівництво офісно-готельного комплексу "Столичний" на Хрещатику, поряд із Європейською площею.

Відповідну інформацію, що міститься в реєстрі будівельної діяльності, зауважив киянин Володимир Бондаренко.

За радянських часів на цьому місці була будівля ресторану "Столичний" — улюбленого закладу київської еліти тих часів. Згодом він закрився, а тут розташовувався офіс телеканалу "Київ".

У 2007 році будівлю взагалі знесли, а на її місці ТОВ "Грааль" планувало побудувати хмарочос на кілька десятків поверхів, також із назвою "Столичний". Проти висотки виступили кияни, адже ця ділянка розташована в історичному ареалі пам'ятки містобудування "Вулиця Хрещатик" і частково в межах буферної зони об'єкта ЮНЕСКО. Тож будівництво так і не розпочалося. Вже багато років там — обнесена парканом ділянка.

Один з ранніх проєктів хмарочоса на Хрещатику

У 2021 році Київрада поновила договір оренди ділянки з ТОВ "Грааль" та передала їй сусідню ділянку на вулиці Грушевського, 4б під забудову. За цією адресою розташована історична будівля 1878 року, що має статус пам'ятки місцевого значення.

Історична будівля на Грушевського, 4б. Фото: Антон Короб/Facebook

У лютому 2022 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав містобудівні обмеження на будівництво на цих ділянках офісно-готельного комплексу "Столичний" висотою 34 метри (або ж 10 поверхів). А тепер "добро" на будівництво дав ДІАМ. У комплексі з двох будівель будуть апартаменти, офісні та торгові приміщення, спортзала з басейном та підземний паркінг на 146 автомобілів.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що цього літа розпочнуть реставрацію фасаду будівлі, де розташований головний вхід до станції метро "Хрещатик". Ззовні приберуть рекламу, натомість зроблять художню підсвітку, щоб підкреслити архітектурну особливість споруди.

Читай також: "Більші штрафи та примусовий викуп: у Києві хочуть змінити закон про охорону культурної спадщини"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації