На Київщині через будівництво мосту перенесуть історичну пам'ятку

На Київщині через будівництво мосту перенесуть історичну пам'ятку Фото: Ірпінська міськрада

В Ірпені перенесуть пам'ятку історії місцевого значення — "Братську могилу воїнів радянської армії, які загинули за визволення с. Романівка від німецько-фашистських загарбників у 1943 році". Її перенесуть на Ірпінське кладовище. Останки воїнів з братської могили перепоховають.

Братська могила в Ірпені
Фото: Ірпінська міськрада

Таке рішення пов'язано з будівництвом нового Романівського мосту, який підірвали під час повномасштабної війни.

На місці вже працюють фахівці. Знайдені останки воїнів будуть належним чином ексгумовані та перепоховані на спеціальному місці Ірпінського кладовища.

Братська могила в Ірпені
Фото: Ірпінська міськрада

Під час робіт знайшли ще декілька невідомих раніше поховань. До цього вважалося, що в братській могилі є лише одне поховання.

Перше поховання налічує орієнтовно близько шести осіб, ймовірно, воно було уже після встановлення Пам'ятника радянським воїнам. Також є контури іншого поховання. Яка кількість осіб у цьому місці — поки не відомо, бо треба рухатися далі. Але для подальшої дослідницької роботи нам необхідно належним чином зафіксувати виявлені останки та отримати Дозвіл на ексгумацію та перепоховання від Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, — розповів керівник Спеціалізованого підприємства "Пам’ять і слава" Родіон Гамзаєв.

Братська могила в Ірпені
Фото: Ірпінська міськрада

Наразі фахівці готують пакет документів для отримання дозволу для продовження роботи з ексгумації виявлених поховань та перепоховання останків на Ірпінському кладовищі. Про це повідомили на офіційній сторінці Ірпінської міськради у фейсбуці.

Нагадаємо, що нещодавно в Київській області проводили розкопки та дістали цікаву знахідку — уламки восьми британських винищувачів Hurricane часів Другої світової війни. Їх передали до Національного музею авіації. Який вигляд мають знайдені винищувачі — дивись у репортажі "ТиКиїв" за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації