На Київщині відреставрують водогін Даміловського

На Київщині відреставрують водогін Даміловського Фото: facebook.com/ukrainaincognita

У Білій Церкві оцифрують, а потім відреставрують комплекс будівель водогону Даміловського. Про це повідомляє громадська організація "Україна Інкогніта".

Члени організації та співробітники Українського культурного фонду обстежують будівлі, створять тривимірні моделі й обмірні креслення комплексу водогону. Це стане основою для створення проєкту реставрації.

Перед цим у парку "Олександрія" проведуть толоку, щоб очистити територію комплексу від сміття та заростей. Толока запланована на 10 ранку 10 серпня. Взяти в ній участь можуть усі охочі.

Активісти розповіли, що зараз водопровід перебуває в ганебному стані й закритий огорожею та зарослий бур'янами. Крім того, там небезпечно ходити, оскільки на території є десятки відкритих люків, кришки з яких зірвані та вкрадені. За роки занедбаності комплексу мародери встигли зрізати залізні елементи декору та обладнання, зник кахель, рами та двері.

0 / 0

Ми будемо розбиратися, як можна врятувати комплекс водогону Білої Церкви, і хто винен у такому його ганебному стані, — сказали представники "Україна Інкогніта".

У майбутньому активісти планують запустити інформаційну кампанію із популяризації українського модерну, як національного маркера, архітектора Даміловського та його витвору.

0 / 0
  • Водопровід у дендропарку Олександрія було зведено в 1928–1929 роках.
  • Його автор — український архітектор Микола Даміловський.
  • Комплекс водогону виконаний у стилі українського модерну.
  • На території комплексу розташовані електропідстанція, два резервуари та два будиночки — входи до водозаборів.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що в Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові відреставрують хату із села Хрещатик Черкаської області, якій понад 200 років. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації