На Подолі намагались спаплюжити фасад пам'ятки архітектури: роботи зупинили

На Подолі намагались спаплюжити фасад пам'ятки архітектури: роботи зупинили Фото: facebook.com/docskmda

На столичному Подолі зупинили псування фасаду історичного прибуткового будинку Мезенцева, який є пам'яткою архітектури. Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

До фасаду будинку на вулиці Верхній Вал, 48/28, власник приміщення намагався незаконно прилаштувати прибудову. При цьому будівля має статус пам'ятки архітектури місцевого значення та охороняється законом. А отже, будь-які будівельні роботи тут можна проводити тільки після отримання дозволу від культуроохоронних органів.

На Подолі намагались спаплюжити фасад пам'ятки архітектури
Фото: facebook.com/docskmda

Крім того, власник історичної будівлі не уклав на неї охоронний договір, що також є порушенням. 

На початку вересня інспектори Департаменту оглянули об'єкт, видали припис власнику з вимогами негайно зупинити роботи з незаконної прибудови до пам'ятки та укласти охоронний договір. Попри це, за кілька днів роботи знову відновили, — каже Соловйова.

На Подолі намагались спаплюжити фасад пам'ятки архітектури
Фото: facebook.com/docskmda

Вона розповіла, що зупинити незаконні будівельні роботи вдалося лише завдяки втручанню Департаменту територіального контролю Києва.

У КМДА зазначають, що прибутковий будинок Дмитра Мезенцева є частиною багатоквартирної житлової забудови кінця XIX – початку XX століття. Він має цінність як чудовий приклад архітектури: композиційне та стилістичне вирішення фасадів виконано з елементами бароко й ренесансу. Також будівля є взірцем творчості відомого архітектора Карла Фрідріховича Шимана.

На Подолі намагались спаплюжити фасад пам'ятки архітектури
Фото: facebook.com/docskmda

Нагадаємо, раніше у центрі столиці зупинили руйнування чергової історичної будівлі — будинку Київської міської станції комісійно-позичкового відділення Південно-Західної залізниці. Попри охоронний статус, невідомі почали руйнувати історичний будинок та встигли збити з його фасаду частину декоративної ліпнини. 

Читай також: "На Андріївському узвозі опинилася під загрозою Садиба ювелірів: вона руйнується вже багато років"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації