На Січових Стрільців невідомі розбирають історичний будинок поліцейської дільниці

На Січових Стрільців невідомі розбирають історичний будинок поліцейської дільниці Фото: facebook.com/olena.yeskina

На вулиці Січових Стрільців, 91, біля кінотеатру "Київська Русь" розбирають історичний будинок Лук'янівської поліцейської дільниці 1902 року. Про це повідомила депутатка Київради Олена Терещенко.

Вона розповіла, що старовинну будівлю роботи архітектора Іполіта Ніколаєва активісти вже неодноразово рятували від знесення, а її навіть кілька разів хтось намагався підпалити.

Зараз закритий банером будинок знову почали розбирати невідомі, і активістам довелося викликати поліцію.  

На Січових Стрільців розбирають будинок поліцейської дільниці
Фото: facebook.com/olena.yeskina

Невстановлена особа заявила, що він охороняє будівництво. До речі, без жодних на це дозволів та навіть без передбаченого законодавством паспорта на паркані, — розповіла Терещенко.

Вона додала, що після отримання вказівок телефоном "охоронець" змінив свої свідчення та заявив, що "тут нічого не будується й так все було". Також чоловік не мав при собі документів та начебто не знав, хто його найняв.

На Січових Стрільців розбирають будинок поліцейської дільниці
Фото: facebook.com/olena.yeskina

При цьому у самому будинку активісти знайшли мішки цегли з нещодавно вибитих стін. Невідомі знесли вже всі опорні конструкції, крім кількох. Тож будинок може обвалитися у будь-який момент, як це сталося з пам'яткою на Хмельницького. Тоді загинуло кілька людей.

На думку Терещенко, історичну будівлю трощать навмисно, щоб потім вона "впала сама", а на її місці звели новобудову.

На Січових Стрільців розбирають будинок поліцейської дільниці
Фото: facebook.com/olena.yeskina

Коли ми займалися цим питанням, цей будинок був повернутий прокуратурою як незаконно відчужений. На якій підставі якась приватна особа нищить цінний архітектурний об'єкт буде з'ясовувати слідчо-оперативна група, — зазначила депутатка.

За словами активіста Дмитра Перова, цей триповерховий цегляний будинок був зведений за індивідуальним проєктом архітектора Іполіта Ніколаєва для Лук'янівської поліцейської дільниці. Будівля має цікаву особливість: з боку вулиці Січових Стрільців у неї два поверхи, а з боку вулиці Дмитрівської — три. За радянських часів тут також працювала міліція, у часи незалежності у будинок заселили податкову службу. 

Раніше "ТиКиїв" з'ясовував, що буде з історичним будинком на Жилянській, в який у жовтні 2022 року влучив російський "шахед".

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації