На центральний купол Софійського собору повернули головний хрест

На центральний купол Софійського собору повернули головний хрест Фото: facebook.com/Вадим Кириленко

На центральний купол Софійського собору після реставрації повернули головний хрест. Про це повідомив заступник генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко.

Після реставрації повернуто на своє історичне місце хрест центрального куполу Софійського собору, — написав він.

0 / 0

У Національному заповіднику "Софія Київська" додали, що головний хрест, як і решту шість хрестів, раніше зняли для реставрації через аварійний стан. У 2022 році один із хрестів упав. Наприкінці минулого року шість відновлених хрестів повернули на бані собору.

Комплекс унікальних реставраційних робіт, здійснених виключно коштом меценатів, увінчало встановлення на своє історичне місце на головному куполі Софії Київської сьомого хреста, — сказали в заповіднику.

Нагадаємо, у грудні 2023 року на куполи Софійського собору повернули шість інших відреставрованих хрестів. Їх оновлювали за кошти меценатів, а встановлювали — за державні. Реставрацію головного хреста також оплатили благодійники.

На початку квітня 2024 року фахівці зробили детальні обміри, описи та обстеження хреста, провели хіміко-технологічні дослідження, створили тривимірну модель святині, а також склали картограми наявних на ній дефектів та пошкоджень.

Наприкінці травня майстри завершили реставрацію східної площини облачення хреста (ХVІІІ ст.) та почали ремонт західної частини.

На початку липня цього року столичні майстри повністю завершили реставрацію головного хреста Софійського собору.

Раніше вважалося, що головний хрест Софії Київської замінили під час реставрації собору в 1970-х роках. Ця інформація була вказана в деяких архівних документах, проте вона виявилася не зовсім правдивою. Адже, коли хрест оглядали перед демонтажем, з'ясували, що його каркас із 70-х років, але довкола нього є старовинна чеканна поверхня.  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації