На ВДНГ відновлять знищене мозаїчне панно з вогнеборцями

На ВДНГ відновлять знищене мозаїчне панно з вогнеборцями Фото: фейсбук-сторінка ВДНГ

Днями в пожежній частині на ВДНГ знищили унікальне мозаїчне панно, присвячене вогнеборцям. Його розбили молотками. Ситуація зі знищенням цінної мозаїки отримала великий суспільний резонанс. 

Сьогодні, 29 червня, стало відомо, що панно буде відновлено в первісному вигляді. Основою нового панно стануть елементи мозаїки, що збереглася після демонтажу. Про це повідомили на офіційній сторінці ВДНГ у фейсбуці. 

За останню добу ми поспілкувались з архітекторами, істориками, пам'яткознавцями, мистецтвознавцями й митцями для того, щоб зрозуміти, які є можливі варіанти подальших дій. Вчора ми провели нараду з керівництвом Головного управління ДСНС України у м. Києві. Відбувся дуже конструктивний діалог. Ми обмінялися інформацією щодо варіантів розв'язання проблеми, зважили переваги й недоліки різних підходів. За результатами цієї зустрічі керівництвом Головного управління ДСНС України у м. Києві ухвалено рішення відновити мозаїчне панно в його первісному вигляді. Для цього частково буде використано елементи оригінального панно, що збереглися. Зі свого боку ми готові допомогти знайти фахівців, що спеціалізуються на відновленні подібних робіт, — повідомили у ВДНГ. 

Для запобігання подібним ситуаціям у майбутньому ухвалено рішення щодо створення "Публічного реєстру необлікованих цінностей ВДНГ". У ньому мистецтвознавці, архітектори та фахові експерти зможуть зафіксувати необліковані об'єкти культурної спадщини експоцентру, що є цінним надбанням.

Згодом цю структуровану інформацію використають для офіційного звернення до органів державної влади із заявою про реєстрацію пам'яток у державному реєстрі.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації