На вітринах ЦУМу з'явилися фантастичні звірі та квіти Марії Примаченко

На вітринах ЦУМу з'явилися фантастичні звірі та квіти Марії Примаченко Фото: пресслужба ЦУМу

Вітрини столичного ЦУМу до осіннього артсезону прикрасили фантастичними тваринами та рослинами за мотивами робіт видатної художниці Марії Примаченко. 

Їх створили у співпраці з благодійним фондом "Творча спадщина родини Марії Примаченко" і Національним музеєм декоративного мистецтва України, щоб показати киянам та гостям міста творчим доробок мисткині.

Першу вітрину ЦУМу прикрасив лев  —"Зьвер Полєски" — алегоричний автопортрет художниці зі сторінок автобіографічної книги, яка так і не була опублікована.

Фото: пресслужба ЦУМу

Друга вітрина розказує про той період життя Примаченко, коли її творчістю було вишивання. У ній поєднані квіти вишитої мисткинею сорочки та з картини "Ой ви коні".

Фото: пресслужба ЦУМу

Рожева піч у третій вітрині символізує дім художниці, де вона малювала та ростила сина. Також ця піч з'явилася і в ілюстрації до книги Примаченко "Товче баба мак".

Фото: пресслужба ЦУМу

Четверта вітрина присвячена ще одному таланту видатної українки — гончарству. Там зображені розписані тарелі та зооморфна скульптура "Крокодил".

Фото: пресслужба ЦУМу

У п'ятій вітрині розмістили репродукцію картини "Мавпа-вершниця", що брала участь у паризькій виставці 1937 року. Також тут присутній фрагмент картини "Казка" та французька атмосфера 1930-х років.

Фото: пресслужба ЦУМу

Шоста вітрина присвячена Примаченко-ілюстраторці. Художниця оформила п'ять дитячих книжок, що вийшли у видавництві "Веселка": "Ой коники сиваші", "Товче баба мак", "Чорногуз приймає душ", "Що посієш, те й пожнеш" і "Заєць спати захотів". Три останні — у співпраці зі своїм приятелем, письменником Михайлом Стельмахом.

Фото: пресслужба ЦУМу

Сьома вітрина ламає стереотипи про Примаченко як поважну жінку в хустці. Фото молодої Марії показують вродливу дівчину з двома косами у власноруч пошитій сорочці, і саме цей образ прикрасив вітрину. Біля неї стоїть чорний звір з однойменної картини 1936 року та дивовижна рослина з цієї ж роботи.

Фото: пресслужба ЦУМу

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що оформлення вітрин київського ЦУМу від стрітарт-художниць сестер Фельдман визнали найкращими на міжнародному конкурсі International Visual Competition 2024. 

Читай також: "Український всесвіт на полотні: у Києві відкрилась виставка художника Олексія Потапенка"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації