Напівзнесену Садибу Барбана врешті визнали памʼяткою історії

Напівзнесену Садибу Барбана врешті визнали памʼяткою історії Фото: facebook.com/kyivspadshchyna

Історичну Садибу Барбана на вулиці Обсерваторній визнали пам'яткою історії. Про це повідомляє пам'яткоохоронна спільнота "Цегла".

Активісти розповіли, що таке рішення було прийняли на засіданні консультативної ради з питань збереження та захисту культурної спадщини Мінкульту.

Одноповерхову будівлю на вул. Обсерваторній, 6, збудував у 1900 році титулярний радник Олександр Барбан. Потім вона належала дворянину Івану Гореславському, а після — провізору В'ячеславу Геращеневському. За радянських часів садибу націоналізували.

У різні роки тут розміщувалась лікарня, редакція журналу "Культура і життя" та інші установи. У садибі бували лауреат нобелівської премії з літератури Джон Стейнбек та "батько" військової фотожурналістики Роберт Капа.

З 2020 року власником садиби стало ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень".

У серпні 2021 року забудовник, який планує звести тут новий житловий комплекс, пригнав будівельну техніку та зніс дворову частину садиби. Пізніше  активістам вдалося через суд домогтися арешту ділянки, а РНБО доручила відновити садибу та дати оцінки її знесенню. Однак цього так і не зробили.

У серпні 2023 року забудовник зірвав пломбу на Садибі Барбана, попри те, що вона досі перебуває під арештом. Також представники забудовника зняли з будівлі  меморіальну табличку Джону Стейнбеку й зірвали прапори України та США.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації