Нацбанк хоче відмовитись від назви "копійка", бо вона є символом окупації

Нацбанк хоче відмовитись від назви "копійка", бо вона є символом окупації Фото: пресслужба НБУ

У Нацбанку збираються відмовитись від назви "копійка" і натомість називати українські розмінні монети історичним терміном "шаг". Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Там кажуть, що заміна назви монет допоможе відновити історичну справедливість, сприятиме дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, назва розмінної монети "копійка" є символом московської окупації, адже має саме московське походження. Натомість слово "шаг" на території Україні використовували для визначення дрібних монет з XVI-XVII століть.

Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників, — кажуть у НБУ.

А у часи Української революції 1917-1921 років у грошовий обіг навіть ввели грошові знаки з назвою "шаг" та закріпили це на законодавчому рівні.  

Тож тепер, в умовах повномасштабної війни росії проти України, заміну назви українських монет у Нацбанку вважають "важливим та необхідним кроком". 

Нагадаємо, нещодавно Нацбанк встановив ліміт для переказів з карти на карту у 150 000 грн на місяць. Таке обмеження є тимчасовим, воно повинно мінімізувати використання банківської системи у тіньовій економіці.

Читай також: "НБУ випустив пам'ятні монети з фрагментом картини Івана Марчука"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації