НБУ випустив пам'ятні монети з фрагментом картини Івана Марчука

НБУ випустив пам'ятні монети з фрагментом картини Івана Марчука Фото: пресслужба НБУ

Національний банк випустив дві пам'ятні монети, присвячені творчості видатного українського художника Івана Марчука. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Монети "Пльонтанізм", на яких відтворили одну з картин Марчука, продовжують серію "Українська спадщина". Одна, номіналом 10 грн, виготовлена зі срібла 925 проби. А друга, номіналом 5 грн, — з нейзильберу.

Фото: пресслужба НБУ

Презентація монет відбулась у межах персональної виставки митця "Іван Марчук. Космічна містерія життя" та за його участі.  

Все своє життя я шукав свій стиль, не хотів іти звичним шляхом. Прагнув сказати нове слово. Був під забороною у радянські часи. Але постійно творив, не шкодував себе. Бо життя коротке, а мистецтво — вічне. Не бійтеся шукати своє, досліджувати, творіть, мрійте, — сказав Марчук під час презентації.

Фото: пресслужба НБУ

У дизайні монет "Пльонтанізм" використали фрагмент картини "Пробудження", яку митець створив у 1992 році. На аверсі обох монет зобразили коло, що нагадує сонце. А на реверсі — дівчину з блакитно-жовтою стрічкою на голові на тлі переплетених квітів. Обидві монети оздоблені кольоровим друком (тамподрук) та патинуванням.  

Фото: пресслужба НБУ

Придбати пам'ятні монети "Пльонтанізм" з нейзильберу можна буде з 26 серпня в інтернет-магазині нумізматичної продукції Нацбанку. Коли почнуть продавати монети зі срібла, повідомлять пізніше. 

Нагадаємо, Нацбанк до 33-ї річниці Незалежності України випустив оновлені банкноти, які доповнили національним гаслом: "Слава Україні! Героям слава!". Модифіковані банкноти вводитимуть в обіг поступово.

Читай також: "У Києві відкрилась виставка відомого на весь світ Івана Марчука: фото"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації