Неподалік Києва археологи натрапили на старовинні поховання зі зброєю і коштовностями

Неподалік Києва археологи натрапили на старовинні поховання зі зброєю і коштовностями Фото: Live Science

Неподалік Києва українські археологи знайшли старовинне кладовище. У похованнях разом з людськими останками виявили зброю, коштовності та, що цікаво, відра.

Знахідка датується XI століттям. Розташоване кладовище за близько 80 кілометрів на південь від Києва. Всього тут знайдено 107 могил. Про це повідомляє видання Live Science з посиланням на статтю археологів Всеволода Івакіна і В'ячеслава Баранова, яку вони представили на щорічних зборах Археологічного інституту Америки, що проходили 4-7 січня в Чикаго.

Біля Києва археологи знайшли старовинні поховання зі зброєю і коштовностями
Фото: Live Science

Розкопки цвинтаря проходили з 2017 по 2022 рік. 

Що знайшли в похованнях

Деякі з чоловіків були поховані зі зброєю: сокирами, наконечниками списів і мечів. А кілька жінок — з кільцями на шиях, які були свого роду соціальним маркером у ті часи.

Кілька людей поховані з дерев'яними відрами біля ніг. Імовірно, вони були частиною ритуалів. Ця знахідка не дивина в цьому регіоні. Раніше знаходили й інші місця з відрами в похованнях.

Серед інших артефактів археологи також знайшли кам'яний вівтар, браслети, намистини та залишки жертвоприношень — курячі кістки і яєчну шкаралупу. Вівтар міг використовуватися для християнських чи язичницьких ритуалів, а можливо і для обох.

Біля Києва археологи знайшли старовинні поховання зі зброєю і коштовностями
Фото: Live Science

Які висновки зробили археологи

Знайдені на кладовищі артефакти схожі на ті, що раніше знаходили у Прибалтиці. Це натякає на те, що деякі з похованих людей могли прибути з цього регіону, щоб служити у війську правителів Києва. Припускають, що це можуть бути воїни військ Володимира Великого і Ярослава Мудрого. Адже території, якими правив Володимир Великий, простягалися аж до Прибалтики.

За словами дослідників, у той час, коли діяв цвинтар, люди в Україні приймали християнство. Тому тут можуть бути і язичницькі, і нові християнські поховання.

Раніше "ТиКиїв" писав, що в підвалі церкви заповідника "Софія Київська" виявили загадкові знахідки. Детальніше про них дізнавайся в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації