Отруйна Десна: чи дійсно в річці на Київщині виявили небезпечні речовини

Отруйна Десна: чи дійсно в річці на Київщині виявили небезпечні речовини Фото: Wikimedia Commons

У Київській області другий день розгортається історія довкола річки Десна, в якій начебто виявили небезпечні отруйні речовини. Чиновники роблять різні заяви, які аж ніяк не додають зрозумілості ситуації. 

Спочатку Вишгородський міський голова Олексій Момот повідомив у своєму Facebook, що в Десні та її притоках виявили отруйні речовини, які стікають за течією з боку російського кордону. 

Він написав, що 26 серпня відбулося позачергове засідання Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На ньому ухвалили рішення заборонити жителям Броварської, Вишгородської та Пірнівської територіальних громад купатися та ловити рибу в Десні.

Скриншот видаленого допису зі сторінки Олексія Момота

Однак згодом посадовець без будь-яких пояснень видалив свій допис, а пресслужба Київської ОВА спростувала інформацію про отруєну Десну.

Державна екологічна інспекція Столичного округу не виявила перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин у річці Десна в межах Київської області. Вміст кисню також в межах норми. Фактів мору риби не виявлено, — заявили там.

У КОВА додали, що напередодні отримали інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення якісного стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою Десни. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією, а також щодо замору риби.

І, оскільки Десна протікає територією Київщини, обласна комісія ТЕБ та НС доручила здійснювати щоденний моніторинг якості води. 

Хоча в КОВА кажуть, що  шкідливих речовин у водоймі не виявили, комісія ТЕБ та НС все одно рекомендувала не користуватися водою з річки, заборонити там купання та вилов риби, а також — використання річкової води для господарських потреб та напування худоби. 

Голова Держводагентства Михайло Янчук повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини", що забруднення з річки Сейм все ж досягло Десни. Проте це забруднення є органічним, а хімічних або високотоксичних речовин у річковій воді не виявили.

Станом на зараз можемо констатувати, що відбулося забруднення річки Сейм. Фіксуємо переміщення цього забруднення. Воно вже досягло річки Десна, — сказав він.

За його словами, зараз якість води у річках Сейм та Десна щоденно моніторять. А усі відповідальні служби об'єднали зусилля, щоб ліквідувати виявлене забруднення. Зокрема, для цього залучили науковців та додаткових експертів.

За дорученням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, сьогодні буде проведено засідання Державної комісії з ТЕБ та НС. За результатами цього засідання будуть надані відповідні доручення органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо локалізації та ліквідації наслідків, — додав Янчук.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що столичні комунальники зупинили незаконне зливання відходів в озеро Підрібне в Дарницькому районі. Забруднювальні речовини зливали в озеро через незаконно врізану трубу.

Читай також: "Уряд затвердив план порятунку річки Рось на Київщині: що робитимуть"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації