П'ять головних запитань про нові тарифи на світло: у YASNO дали відповіді

П'ять головних запитань про нові тарифи на світло: у YASNO дали відповіді Фото: pexels.com

З 1 червня Кабінет міністрів України підвищив єдиний тариф на електроенергію для населення — зросте до 4,32 грн/кВт-годину. У компанії YASNO відповіли на п'ять запитань щодо нового тарифу, які найбільше хвилюють українців: скільки тепер доведеться платити за світло, чи будуть надаватися субсидії, чи діятиме надалі "нічний" тариф тощо.

Який тариф на електроенергію встановлено з 1 червня та на кого він поширюється?

  • З 1 червня 2024 року по 30 квітня 2025 року для всіх жителів України встановлено єдину фіксовану ціну на електроенергію незалежно від обсягу споживання — 4,32 грн/кВт год. Це означає, що скільки б не було використано електроенергії протягом місяця (наприклад, 50, 150, 250 кВт год і т.д.), при нарахуванні весь обсяг буде помножений на ціну 4,32 грн. 
  • Окремий тариф діє лише для квартир та будинків з електроопаленням тільки у період з 1 жовтня по 30 квітня. У цей час при споживанні до 2000 кВт год/міс включно вони сплачуватимуть за ціною 2,64 грн/кВт год за весь обсяг, а понад 2000 кВт год/міс — 4,32 грн/кВт год за весь обсяг. 
  • З 1 червня по 30 вересня для квартир і будинків з електроопаленням діятиме тариф, як і для споживачів без електроопалення — 4,32 грн/кВт год.

Якщо встановлений двозонний лічильник, чи буде діяти "нічний" тариф?

  • Тарифні коефіцієнти для багатозонних приладів обліку залишаються без змін. Тобто, якщо в оселі встановлений двозонний лічильник, то спожита з 23:00 до 7:00 електроенергія буде коштувати вдвічі дешевше.
  • "Нічний" тариф буде поширюватися як на споживачів з електроопаленням, так і без.  

Чи будуть надаватись пільги і субсидії на оплату електроенергії? Як їх отримати?

  • Постанова Кабміну щодо нових тарифів не зачіпає механізм призначення житлових субсидій та інших пільг.
  • Електропостачальники не займаються їх оформленням та виплатами.
  • Щоб дізнатися, чи має право ваша родина на отримання субсидії чи пільг, слід звертатися до органів Пенсійного фонду України.   

Якщо тариф підвищили, відключень буде менше?

  • Зміна тарифу не пов'язана зі стабілізаційними та екстреними відключеннями, не впливає на їх тривалість і періодичність. Відключення застосовуються через ворожі обстріли та дефіцит, який виник в енергосистемі. 
  • Коли діє відключення, електроенергія в оселі не споживається, відповідно, і лічильник не намотує кіловат-години.
  • Якщо споживач вчасно передає показання, тоді він буде сплачувати лише за використаний обсяг електроенергії.
  • Але якщо оператор системи розподілу не отримує показання від клієнта, він змушений розраховувати обсяг споживання по-середньому. Для цього за основу беруть показання лічильника, які фіксувались у попередні періоди. Відтак, може бути суттєва похибка: нарахування за місяць, коли часто вимикали світло, виявляться такими ж, як і за місяць без відключень. 

Щоб цього уникнути, клієнтам YASNO слід регулярно передавати показання: за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного.  

 

Як зменшити суму в рахунку за світло?

Заощадити кошти на оплаті за світло можна, дотримуючись раціонального споживання:

  • якщо досі користуєтеся лампами розжарювання, замініть їх на LED-лампи, які споживають до 10 разів менше енергії;
  • завжди вимикайте освітлення у кімнаті, навіть якщо виходите ненадовго. Також вимикайте з мережі електроприлади, які не використовуєте;
  • не встановлюйте бойлер на максимальну температуру нагрівання;
  • за можливості рідше вмикайте кондиціонер. Щоб зменшити нагрівання приміщення, робіть вологе прибирання, а також встановіть жалюзі або заклейте вікна спеціальною плівкою, яка віддзеркалює тепло. 

Читай також: "Світло буде: у Києві відбудеться технологічна революція"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації