Польща висунула на "Оскар" фільм про родину українців на початку війни

Польща висунула на "Оскар" фільм про родину українців на початку війни Кадр з фільму "Під вулканом"

Польський інститут кіномистецтв висунув на 97-му премію "Оскар" Американської кіноакадемії драму "Під вулканом" ("Pod wulkanem") режисера Даміана Коцура. Вона розповідає про українську родину, яка дізнається про початок повномасштабної війни під час відпустки за кордоном.

Стрічка змагатиметься за потрапляння до списку номінантів на "Оскар-2025" у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".

У центрі сюжету — родина Коваленків, яка у лютому 2022 року відправилась відпочивати на Тенерифе. В останній день відпустки вони дізнаються, що в Україні розпочалося повномасштабне російське вторгнення. Коваленки вирішують залишитись в Іспанії, перетворюючись із відпочивальників на біженців.

Головні ролі у фільмі зіграли українські актори: Роман Луцький, Анастасія Карпенко, Софія Березовська та Федір Пугачов. А оператором стрічки став Микита Кузьменко, який працював над фільмом "Памфір".

Я зняв фільм про те, що вважав важливим, і що може стосуватися всіх нас. Як людина, якій має бути притаманне співчуття, я зняв фільм про людей, про яких не можна забувати, і це не лише українці, — каже режисер Даміан Коцур.

Прем'єра фільму "Під вулканом" відбулася під час Міжнародного кінофестивалю в Торонто 8 вересня. Наприкінці цього місяця стрічку покажуть в основній конкурсній програмі Польського кінофестивалю в Гдині. 

Нагадаємо, раніше Україна висунула на "Оскар" кримінальну драму "Ля Палісіада" режисера Філіпа Сотниченка. Події фільму розгортаються у 1996 році — за кілька місяців до введення мораторію на смертну кару в Україні. У центрі сюжету — слідчий та судовий психіатр, які розслідують убивство полковника міліції. 

Читай також: "Війна очима тварин": корова, рибки, коза та Шон Пенн"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації