Померла легендарна співачка Ніна Матвієнко: чим вона запам'яталася українцям

Померла легендарна співачка Ніна Матвієнко: чим вона запам'яталася українцям Фото: фейсбук Ніни Матвієнко

Сьогодні, 8 жовтня, у віці 75 років померла співачка та народна артистка України Ніна Матвієнко. До свого 76-річчя вона не дожила усього два дні. 

Про смерть артистки повідомила її дочка Тоня Матвієнко. Жодних подробиць смерті матері вона не розкрила.

За майже 57 років творчого шляху Ніна Матвієнко зробила чималий внесок у розвиток української культури. Вона виконала сотні пісень, з якими гастролювала по Україні та світові. Її унікальний голос для багатьох став еталоном виконання народних пісень.

Ніна Матвієнко поширювала українську культуру своїми піснями, гастролюючи в Мексиці, Канаді, США, Чехії, Польщі, Фінляндії, Кореї, Франції, країнах Латинської Америки.

Фото: фейсбук Ніни Матвієнко

Також Ніна Митрофанівна зіграла десятки ролей у теле- і радіовиставах, кінострічках. Найвідоміші з них — "Солом'яні дзвони", "Пропала грамота", "Далі польоту стріли".

Ніна Матвієнко з колегами по тріо "Золоті ключі", які разом знімалися в кіно

Біографія Ніни Матвієнко

Майбутня співачка народилася 10 жовтня 1947 року в селі Неділище на Житомирщині. Працювати Ніна почала з чотирьох років — вона доглядала молодших братів і сестер, пасла худобу та навіть "наймитувала" у дядька Архипа. 

Родина жила бідно. Щоб якось полегшити собі життя, батьки вирішили віддати Ніну до інтернату. З 1958 року Ніна навчалася в школі-інтернаті села Потіївка Радомишльського району.

Завершивши навчання в інтернаті, Ніна Матвієнко почала займатися вокалом. У 1966-1991 була солісткою вокальної студії при Державному заслуженому українському народному академічному хорі імені Григорія Верьовки. Крім того, з 1968 року співпрацювала з вокальним тріо "Золоті ключі". З 1991 року стала солісткою Національного ансамблю солістів "Київська камерата".

Фото: фейсбук Ніни Матвієнко

У 1978 році за великий внесок у розвиток українського мистецтва Ніна Матвієнко отримала звання заслуженої, а в 1985-му — народної артистки України. У 2006 році тодішній президент Віктор Ющенко нагородив співачку званням Героя України. Також у 2016 році їй надано звання "Почесної громадянки Києва".

У 1971 році Ніна Матвієнко одружилася з молодим художником Петром Гончарем, у шлюбі з яким народилась її донька Тоня — теж співачка. Втім, у 2021 році, через 50 років шлюбу, пара розлучилася.

Фото: інстаграм Тоні Матвієнко

Найвідоміші пісні Ніни Матвієнко

Пісні Ніни Матвієнко були справжніми символами української культури. Найвідоміші з них наводимо нижче.

Ніжна та дуже мелодійна пісня "Квітка-душа" вперше прозвучала у 2004 році в мюзиклі "Сорочинський ярмарок". Пісня змальовує українські пейзажі та звернення до Бога задля щастя й добробуту усім.

 

"Ой летіли дикі гуси" — українська пісня, написана у 1969 році й опублікована 1972 року в журналі "Ранок". Пісня стилізована під народну, музика написана українським композитором Ігорем Покладом на слова поета Юрія Рибчинського. З цією композицією у 1979 році Ніна Матвієнко стала фіналісткою телевізійного пісенного фестивалю "Пісня року".

 

Пісня "Чарівна скрипка", створена 1969 року композитором Ігорем Покладом і поетом Юрієм Рибчинським, без перебільшення є справжнім діамантом серед українських пісень. Вона нагадує народну баладу про нещасливе кохання юної дівчини до молодого скрипаля. Зачарована струною, вона несе свою любов коханому, відчуваючи себе місячною царівною, сподіваючись на взаємні почуття. Особливого колориту пісня набула у виконанні Ніни Матвієнко. Унікальний голос співачки полонить і зачаровує слухача, доносячи ту "музику чарівну" до самого серця.

 

Пісня "Колискова" — лагідний наспів матері до дитини. В ній поєдналися надзвичайний ліризм і висока поетичність, у пісні виражається материнська любов і ласка з найщирішими побажаннями дитині.

 

"Балада про мальви" — дуетна пісня Ніни Матвієнко і Святослава Вакарчука. Композиція присвячена матерям, які не дочекалися своїх синів з фронту.

 

"Що то за предиво" — старовинна подільська колядка, що славить народження Христа.

 

Дуетна пісня Ніни Матвієнко і Монатіка "В цей день" стала великою несподіванкою для фанатів співачки. Композиція, в якій зійшлися два різних покоління артистів, викликала неабияку популярність. Це був неочікуваний, але дуже яскравий, молодіжний і мелодійний фіт.

 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

У Київському університеті Шевченка встановили рекорд з найшвидшого випуску книги - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

У Київському університеті Шевченка встановили рекорд з найшвидшого випуску книги

У київському транспорті можуть запустити оплату проїзду без валідатора - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

У київському транспорті можуть запустити оплату проїзду без валідатора

Матір льотчика, якого нарекли привидом Києва, стала військовою капеланкою - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

Матір льотчика, якого нарекли привидом Києва, стала військовою капеланкою

"Київводоканал" відключає воду боржникам: як відновити послугу - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

"Київводоканал" відключає воду боржникам: як відновити послугу

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації