Простір біля Арки свободи українського народу мають трансформувати — Інститут національної пам'яті

Простір біля Арки свободи українського народу мають трансформувати — Інститут національної пам'яті Фото: вікіпедія

Днями у ЗМІ з'явилася інформація, що Арка свободи українського народу (раніше Арка дружби народів) у Хрещатому парку Києва підлягає повному демонтажу. Таке рішення ухвалила спеціальна комісія Українського інституту Національної пам'яті. Що означає висновок комісії — розповіли на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Арку свободи українського народу визнали належною до символіки російської імперської політики. Зважаючи на це, члени комісії ухвалили рішення про повний демонтаж пам'ятки.

Експертна комісія всебічно розглянула питання належності Арки до символіки російської імперської політики. Доля Арки з 2014 року неодноразово ставала предметом обговорення, а сама Арка — тлом для громадських висловлювань. У 2018-му з ініціативою переозначення об'єкта виступив художник Володимир Кузнєцов, який намалював на Арці тріщину. Проте після повномасштабного вторгнення частина суспільства та експертів стверджували, що такої символічної дії більше недостатньо, — зазначають в інституті.

Нагадаємо, що частину монумента — двофігурну композицію робітників українця та росіянина — демонтували наприкінці квітня 2022 року, за рішенням міської влади Києва. Водночас інші елементи монументального комплексу — сама арка і стела з багатофігурною композицією, що символізує Переяславську раду 1654 року — залишилися без змін. Крім перейменування на Арку свободи українського народу, міська влада не вжила заходів для справжнього переозначення арки і трансформації простору довкола неї, щоб вони не транслювали радянські та російські наративи.

Щоб трансформувати простір, де зараз знаходиться арка, ухвалили рішення про демонтаж всього монументального комплексу. Точних строків виконання цього рішення не визначено. Їх встановлюватиме міська влада разом з Міністерством культури та інформаційної політики України.

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці відкриють виставку, на якій покажуть образи захисників міста в різні історичні епохи. Детальніше про неї дізнавайся в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації