Рада проголосувала за скасування переходу на "літній" час: восени стрілки годинника переведуть востаннє

Рада проголосувала за скасування переходу на "літній" час: восени стрілки годинника переведуть востаннє Фото: freepik.com

На засіданні 16 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, що скасовує перехід із "зимового" на "літній" час. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Проєкт Закону №4201 "Про обчислення часу в Україні" підтримав 261 депутат. Якщо документ підпише Президент, востаннє стрілки годинників на годину назад в Україні переведуть цьогоріч в останню неділю жовтня. А вже наступної весни переходу на "літній" час не буде. 

У цьому році ми ще в останню неділю (27) жовтня переведемо стрілки на "зимовий" час і далі вже переведення на "літній" час з 2025-го та далі не буде, — зазначив Железняк.

Прийнятий законопроєкт встановлює на всій території України без винятків єдиний київський час — це "час годинної зони, в якій розташована столиця України, що відповідає другому годинному поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2". 

Тобто, після останнього переведення годинників у жовтні Україна залишиться у "зимовому" часі, який відповідає часовій зоні UTC+2.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт спрямований на захист здоров'я населення. Оскільки, на думку більшості науковців та лікарів, переведення годинника на одну годину вперед і назад впливає на стан здоров'я в період адаптації. Так, після переведення годинника погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб.

Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню, — зазначають автори документу.

Також законопроєкт має зміцнити й безпекові позиції України та посприяти деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, в Україні набула чинності заборона на продаж звичайних та електронних сигарет і рідин до них з ароматизаторами та смаковими добавками. Також тепер заборонена реклама електронних пристроїв для куріння.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації