Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію у другому читанні: що він передбачає

Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію у другому читанні: що він передбачає Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

На засіданні 11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 10449 про мобілізацію і проходження військової служби. Про це повідомили народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк.

За ухвалення законопроєкту проголосували 283 депутати, один був проти, а 49 утрималися. Тепер його має підписати президент Володимир Зеленський.

Під час другого читання врахували всі правки. Водночас норми про демобілізацію через 36 місяців служби та ротацію із законопроєкту прибрали. Натомість Кабмін розробить окремий законопроєкт для цих норм.

Що саме передбачає законопроєкт про мобілізацію

Зокрема, ухвалений законопроєкт спрямований на те, щоб поставити на облік усіх військовозобов'язаних і оновити їхні дані. Він передбачає зміни в процесі мобілізації, покарання за ухиляння від військової служби, зміни в базовій військовій службі, право на відстрочку, запроваджує нові мотиваційні норми тощо.

Що зміниться:

  • чоловіки, визнані обмежено придатними, будуть зобов'язані пройти переогляд протягом року;
  • ті, хто отримав II та III групи інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби;
  • чоловіки у віці 18-60 років впродовж 60 днів мають оновити персональні дані в ТЦК дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет;
  • також чоловіки мають носити при собі військово-облікові документи та пред'являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК;
  • за кордоном без цих документів українські чоловіки не зможуть оформити паспорт чи отримати консульські послуги;
  • передбачене посилення покарання за ухиляння від мобілізації: за це можуть позбавити водійських прав на вимогу ТЦК, також суттєво збільшать штрафи;
  • замість строкової служби вводиться "базова військова підготовка", яку можна пройти під час навчання у виші або в тренувальних центрах ЗСУ.

Кого не мобілізують:

  • відстрочку від мобілізації отримають: люди з інвалідністю, батьки трьох і більше неповнолітніх дітей (крім тих, які мають заборгованість за аліментами), батьки-одинаки, усиновлювачі, опікуни дітей з інвалідністю і недієздатних осіб, громадяни, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти.
  • бронь від мобілізації можуть отримати співробітники правоохоронних органів, депутати Верховної Ради та їхні помічники, керівники міністерств і їхні заступники, очільники судових органів і судді, представники місцевої влади тощо.
  • призову на військову службу не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти вищий за раніше здобутий; також — наукові і науково-педагогічні працівники, які працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75% ставки.
  • виключно за бажанням можуть мобілізувати людей з інвалідністю, звільнених з полону; громадян віком до 25 років, які пройшли базову військову підготовку.

Нагадаємо, в Україні створили мобільний застосунок "Навчання воїна", за допомогою якого можна отримати базові знання військової справи.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Що буде на місці демонтованої "церкви-МАФу" біля Музею історії України - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

Що буде на місці демонтованої "церкви-МАФу" біля Музею історії України

Геннадій Попенко: "Завдяки "Будинку "Слово" я зустрівся з дружиною та доньками на один день" - 412x412
Люди

Ольга Безсонова

Геннадій Попенко: "Завдяки "Будинку "Слово" я зустрівся з дружиною та доньками на один день"

На Оболоні відкрили рух новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської: фото - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

На Оболоні відкрили рух новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської: фото

Центральний залізничний вокзал Києва чекає реконструкція - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

Центральний залізничний вокзал Києва чекає реконструкція

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації