Сади, алея графіті та громадські простори: який вигляд матиме оновлений центр Бородянки

Сади, алея графіті та громадські простори: який вигляд матиме оновлений центр Бородянки Візуалізація: Vovk+Partners Architects

Архітектори розробили ескізи проєктів реконструкції головної площі та вулиці Бородянки, яка сильно постраждала під час наступу російських окупантів на Київщину на початку повномасштабної війни. Про це пише Pragmatika.

Також зазначають, що Бородянка увійшла до переліку містечок, де проходитиме системна відбудова в межах соціально-урбаністичного експерименту. Ідея полягає в тому, що замість відбудови окремих будинків провести повну трансформацію, яка враховуватиме сучасні тенденції в архітектурі, але зберігатиме історичну спадщину. 

Наприклад, вулицю Центральну хочуть осучаснити, вона буде з велодоріжками, парковими зонами тощо. Проєкт відновлення вулиці розробило архітектурне бюро UVT GROUP, і перші напрацювання вже погодили з громадою міста.

Візуалізація: UVT GROUP

Зокрема, архітектори хочуть вдосконалити організацію дорожнього руху: застосувати засоби обмеження швидкості, створити місця для паркування авто та велосипедів, відокремити велосмуги, зробити пішохідні переходи з острівцями безпеки, осучаснити зупинки громадського транспорту, оновити знаки навігації.

Візуалізація: UVT GROUP

Автори концепції також хочуть створити безперервну зону міського озеленення з ядром у центральному парку навколо озера, де облаштують місця для відпочинку та занять спортом. Парк перетікатиме у вуличні простори зі скверами, бульварами, з'єднуючи віддалені частини вулиці з центром.

На місці будинків, які не підлягають відновленню, мають звести нові, із сучасних матеріалів та в стилістиці, що відповідає часу. Більша частина будинків постраждала менше, і в них пропонують провести комплексну модернізацію з ремонтом пошкоджених елементів, утепленням фасадів і заміною вікон.

Візуалізація: Vovk+Partners Architects

Також вже готові перші напрацювання з трансформації Центральної площі, які розробила архітектурна студія Vovk+Partners Architects. Її пропонують майже не змінювати, а лише інтегрувати кілька нових ідей, як-то підземний паркінг, який слугуватиме ще й укриттям. 

Візуалізація: Vovk+Partners Architects

Пошкоджений пам'ятник Тарасові Шевченку реконструюють після влучання снаряда та повернуть на своє місце на Центральній площі. 

У зелених зонах на площі пропонують зробити "Бородянські сади" — клумби з кущами, сухостоями, цікавими квітковими композиціями. Також концепцією передбачена алея з роботами відомих художників, які залишили свої графіті в різних частинах містечка. Зокрема, роботи Бенксі та Крістіана Гемі, відомого під псевдонімом С215. 

Візуалізація: Vovk+Partners Architects

Також концепція відбудови Бородянки передбачає створення нової школи мистецтв на місці зруйнованої росіянами. У ній будуть концертна та репетиційна зали, навчальні та тренувальні класи, а на першому поверсі — громадський простір та повноцінний театр. Головний фасад хочуть оздобити "хвилями" з дерев'яних панелей, що нагадуватимуть про прикладні мистецтва і вільний природний рух творчості.

Нагадаємо, нещодавно Бородянка та ще три населених пункти Київської області стали містами. В Україні набув чинності закон, який передбачає ліквідацію такого поняття, як селище міського типу.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації