Садибу Барбана визнали об'єктом культурної спадщини

Садибу Барбана визнали об'єктом культурної спадщини Фото: wikipedia.org

Садибі Барбана на вулиці Обсерваторній, 6, дали статус об'єкта культурної спадщини. Про це повідомляє громадська організація "Цегла".

Тепер садибу внесуть до реєстру культурної спадщини, її не можна буде знести й побудувати на її місці житловий комплекс.

Як розповіли активісти, щоб будівлі надали статус пам'ятки, люди виходили на протести, перекривали рух транспорту, писали петиції, зверталися до прокуратури і президента. Весь процес зайняв три з половиною роки.

В організації "Цегла" нагадали, що влітку 2023-го активісти встановили меморіальну табличку письменникові Джону Стейнбеку, який бував у садибі Барбана, і повісили український та американський прапори над входом.

Фото: t.me/Tsegla_news

Також активісти опублікували наказ Департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення садиби Барбана до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва.

0 / 0

Столичний активіст Дмитро Перов розповів, що забудовник із 2021 року намагався знести старовинний будинок. 

За його словами, для того, щоб будівлю внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва, знадобилося одне рішення Ради національної безпеки і оборони, 23 акції протесту, 6 толок та 3 роки часу.

  • Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, розташований у Києві за адресою Обсерваторна, 6. Садибу було зведено наприкінці XIX століття для Олександра Барбана та неправомірно частково знесено 2021 року.
  • Садиба Барбана є зразком одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором.
  • Рік зведення будівлі — 1891.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що на Київщині забудовник знищує старовинне городище віком 3500 років.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації