Садибу Зеленських визнали пам'яткою архітектури

Садибу Зеленських визнали пам'яткою архітектури Фото: facebook.com/Malin1890

Міністерство культури та інформаційної політики визнало пам'яткою архітектури знесену садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

Тепер, за словами Перова, Департамент охорони культурної спадщини КМДА зобов'язаний внести садибу до Переліку пам'яток Києва. А власник будівлі зі свого боку зобов'язаний відновити її в первісному вигляді. Інакше старовинну садибу повернуть в державну або комунальну власність.

Також Перов нагадав, що напередодні Консультативна рада на чолі з головою Департаменту охорони культурної спадщини Мариною Соловйовою не підтримала надання історичній будівлі статусу пам'ятки.

На думку члена ради Богдана Кодушка, вона не має жодної — ані історичноі, ані архітектурної, ані культурної цінності, — написав Перов.

За словами Марини Соловйової, Департамент розробив план заходів щодо чітких і конкретних кроків зі збереження садиби Зеленських, зокрема й надання будівлі статусу пам'ятки. 

Цей план підписав автор петиції Д. Перов, пройшов погодження та був затверджений Київським міським головою і документи за кілька днів мало отримати Міністерство. Тим часом будинок цинічно знесли, — написала Соловйова.

Видання hromadske з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що відомство визнало садибу Зеленських ХІХ століття у Києві пам'яткою архітектури. 

При цьому Мінкульт звинуватило КМДА у поданні документації, яка була підготовлена неуважно та містила численні грубі помилки. Саме з цієї причини, стверджують у відомстві, статусу пам'ятки не було надано садибі Зеленських раніше.

Щодо будинку Євменія Зеленського: він не внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток тільки з однієї причини — КМДА за весь час не спромоглася підготувати й подати необхідну документацію, — сказав очільник міністерства Ростислав Карандєєв.

садиба Зеленських
Фото: facebook.com/AmiDPerov

Нагадаємо, увечері 19 липня забудовник ЖК "Тургеневъ" за допомогою важкої техніки зруйнував історичну садибу Зеленських на вулиці Кониського. Демонтажу намагалися завадити активісти, але їх побили "тітушки".

У КМДА відреагували на знесення садиби та закликали поліцію притягнути винних до відповідальності. Пізніше столична поліція розпочала кримінальне провадження, а згодом про початок провадження також повідомили в Офісі генпрокурора. Там кажуть, що історичну будівлю зруйнували попри її арешт. Поліція вже розпочала обшуки у власників садиби Зеленських та у компанії-забудовника, яка зруйнувала будівлю.

У Мінкульті, заявили, що знесена садиба Зеленських не була внесена до реєстру пам'яток через те, що КМДА не підготувала та не подала необхідні для внесення будівлі до реєстру документи.

Радник київського міського голови Дмитро Білоцерковець повідомив, що столична влада змусила забудовника та власника садиби Зеленських погодитись відновити зруйновану будівлю.

Уранці 23 липня Київська міська прокуратура повідомила про підозру співвласнику садиби Зеленських, який дав розпорядження про знесення будівлі. Йому загрожує до двох років обмеження волі.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації