Штрафи за російську музику в громадських місцях хочуть збільшити в сотні разів

Штрафи за російську музику в громадських місцях хочуть збільшити в сотні разів Фото: unsplash.com

Депутати пропонують у кілька сотень разів збільшити штрафи за прослуховування російської музики в громадських місцях. Відповідний законопроєкт, що вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, зареєстрували у Верховній Раді.

Зараз штраф за публічне відтворення музики артистів з країни-агресорки або артистів з переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, становить від 17 до 170 грн. Збільшити його пропонують до 5100–25 500 грн, тобто у 300–364 рази.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що наявну заборону на прослуховування російської музики та показ російських музичних кліпів у громадських місцях на практиці часто ігнорують.

Стають відомі ганебні факти, коли в закладах харчування та надання послуг відтворюються музичні твори, виконання яких заборонено чинним законодавством України, надаються послуги караоке, в репертуарі яких містяться такі твори тощо, — зазначають автори законопроєкту.

Вони вважають, що чинне українське законодавство не передбачає дієвого покарання за такі порушення, а штраф від 17 до 170 грн "не може вважатись
адекватним покаранням". Значне ж підвищення штрафів має ефективніше вплинути на порушників.

Згідно із законопроєктом, публічне виконання, демонстрація й інше відтворення музики та кліпів російських виконавців у закладах харчування, торгівлі та надання послуг каратиметься штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів (5100–8500 грн).

За повторне порушення протягом року накладатимуть штраф від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (17 000–25 500 грн).

Якщо законопроєкт ухвалить Верховна Рада та підпише Президент, він набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що музикант гурту KAZKA Дмитро Мазуряк мобілізувався до лав Збройних Сил України. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації